Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ ponosi se svojim studentima. I to nije fraza, a fotografija koja uvek govori više od hiljadu reči posvedočiće u prilog tome.

Naime, nastavni kadar našeg Fakulteta uspešno se prilagodio novonastaloj situaciji izazvanom pandemijom virusa korona i predavanja iz amfiteatara i učinica uspešno preselio u onlajn prostor. Odziv studenata i njihova reakcija je bila izvanredna, a veliki trud koji su profesori ulagali u pripremi predavanja nije ostao nezapažen. Cela situacija stvorila je prisniji odnos profesora i studenata o čemu je pisala i naša profesorka engleskog jezika Dunja Bogićević koja je bila inicijator jedne vrlo zanimljive akcije koja je realizovana upravo u saradnji sa studentima prve godine našeg fakulteta.

„Četvrtak 12. mart oko 14 časova. Upravo su se završile vežbe iz Engleskog jezika 1. Grupa studenata prve godine stoji u Amfiteatru i veća da li da idu na kafu, da nešto pojedu ili da odigraju partiju basketa na obližnjem terenu. Niko nije ni slutio da će to biti poslednje druženje na fakultetu pre uvođenja vandrednog stanja i zatvaranja obrazovnih ustanova.

Kao po običaju, ostala sam koji minut duže da ugasim računar i isključim projektor. Par studenata je zastalo kod katedre da se jave i da dobiju još par informacija u vezi predstojećeg kolokvijuma. Usput smo se, kao po običaju i našalili, zatim smo se pozdravili i rastali.

Dolazi ponedeljak, neka nervoza i mučnina. Odlazim na posao i ne znam šta da očekujem. Nosim masku. Na pultu na ulazu fakulteta su rukavice, maske i tečnost za dezinfekciju ruku. Ne miriše na dobro. Trudim se da ne mislim i da odradim posao zbog kog sam došla. Nema ni đaka iz gimnazije. Nema ni kolega, ne svih. Nekako pust osećaj. Završava se dan. Odlazim i imam osećaj kao da nešto nedostaje. Da nisam sve završila.

Dobijamo instrukcije kako da se organizujemo i što pre počnemo da držimo onlajn predavanja. To što ne idemo na posao ne znači da ne treba da radimo. Uzimam spisak studenata, šaljem mejlove, ali je odgovor slab. To me brine, jer su svi ti mladi ljudi bili deo mog svakodnevnog života do pre nedelju dana. Dosetim se da napravim grupu na jednoj od aplikacija. Odziv sjajan!!! Počinjemo komunikaciju i dogovaramo se oko onlajn termina. Počinju i predavanja i vežbe. Odziv i dalje sjajan. Traži se link više. Pokušavamo da se ponašamo normalno, da iskoristimo situaciju i prilično nam dobro ide.

Nastavlja se ista priča iz nedelje u nedelju. Inspirisana ’projektom’ drage koleginice Irene Radojičić i njenih učenika, dolazim na ideju da sa studentima napravim mini projekat i da se usput malo zabavimo. Tako je nastala ova divna i iskrena poruka koju smo spakovali u sjajnu fotografiju.

’Hello everyone! We hope you are fine. We have to admit that we miss our Faculty and lectures so much. Meanwhile, studying online is interesting and comfortable. Looking forward to meeting up and seeing you soon. Study, enjoy yourselves and train. Stay at home. First year students Faculty of Sport. (Pozdrav svima. Nadamo se da ste dobro. Moramo da priznamo da nam veoma nedostaju Fakultet i predavanja. U međuvremenu, onlajn studiranje je udodno i zanimljivo. Radujemo se našem skorom susretu. Učite, uživajte i trenirajte. Ostanite kod kuće. Studenti prve godine Fakulteta za sport)“.

U realizacije ove lepe priče učestvovali su: Luka Starčić, Jelena Jezdimirović, Filip Ljubisavljević, Jovana Brusin, Đorđe Redža, Jelena Oljačić, Vasilije Dedeić, Nikolina Mijušković, Vlado Konjević, Predrag Stojadinov, Emilija Živković, Filip Kovačević, Nevena Ilić, Marko Petrović, Jovana Minčić, Mateja Praprotnik, Ana Arsenić, Matija Branković, Anđelija Ratić, Nikola Đurković, Jelena Stanojević, Dušan Krstić, Nemanja Andrić, Marko Janković, Uroš Ćirković, Miloš Pejić Strašnov, Pavao Bućan, Antonije Stanković, Aleksa Todorović, Miloš Dragović, Nemanja Popović, Anđela Ejupović, Luka Šumarac, Olga Danilović, Petar Radošević, a posebna zahvalnost ide studentkinji Jeleni Jezdimirović koja je sve ovo uspešno organizovala.

Dragi studenti, još jednom – ponosni smo na vas.