Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ već nekoliko godina pouzdan je partner Udruženja košarkaških trenera Srbije. Uspešna poslovno-tehnička saradnja koja je ugovorom ozvaničena 2017. godine ogleda se na mnogim poljima, a ponekad i prevazilazi okvire sporuzma na šta smo veoma ponosni.

Tako je nedavno Fakultet za sport za potrebe UKTS štampao Planer za košarkaške trenere koji u sebi sadrži i posebnu vrednost. Specijalno za tu priliku naš uvaženi prof. dr Vladimir Koprivica, dekan Fakulteta za sport, napisao je „10 trenerskih zapovesti“ u kome je koncizno, a ipak sveobuhvatno, kratko, ali u isto vreme i veoma sadržajno, napravio svojevrsni podsetnik i koristan mini priručnik za sve trenere u kome je, kao vrhunski stručnjak, predstavio deo svoje, ne samo sportske, već i životne filozofije.

10 TRENERSKIH ZAPOVESTI PROFESORA KOPRIVICE

1. Košarka – to si ti. Ona je onakva kakav si i ti u njoj. Moraš misliti da je košarka najlepša igra na svetu i učiniti sve da to tako bude i sada i sutra.

2. Košarka – to su i svi drugi u njoj: igrači, treneri, stručni štabovi, sudije, publika, mediji, organizatori, sponzori… koliko ih poštuješ, toliko poštuješ košarku, toliko poštuješ sebe.

3. Voli košarku u sebi, a ne sebe u košarci.

4. Košarka je velika porodica u kojoj moraš znati svoje mesto, svoju ulogu, svoje obaveze i svoju životnu misiju.

5. Košarka je moćno sredstvo vaspitanja, ali i sredstvo koje može biti zloupotrebljeno. Zato budi čovek – zaštiti druge od lošeg dela svoje ličnosti. Stvaraj, od onih sa kojima radiš, dobre igrače, ali i dobre, zdrave i društveno korisne ljude.

6. Otkrivaj drugima lepotu košarke. Ako sebe i nekoga drugog zbog košarke učiniš srećnim, moći ćeš na kraju karijere da kažeš: „Vredelo je“!

7. Deca u košarci su neispisane table. Izaberi za njih najlepši rukopis i najmudrije reči.

8. Uči se svemu što je dobro u košarci, pa će i košarka tebe da nauči životu.

9. Trener je centralna ličnost u košarci, jer upravlja igračima i stručnim štabom. Veliki trener je onaj koji stvori igrače koji su veći od njega.

10. Pravi trener ne stvara samo igrače, već i druge trenere. Tako njegove ideje, njegov sportski duh, živi posle njega u narednim generacijama igrača i trenera.