Beograd, 17.03.2016.

Naš Fakultet ugostio je selektora futsal reprezentacije Srbije, gospodina Acu Kovačevića i kapitena srpske selekcije, gospodina Marka Perića. Futsaleri se polako okupljaju i pripremaju za kvalifikacioni baraž meč, u kome će se sastati sa reprezentacijom Portugala, 22. marta 2016. godine za plasman na Svetsko prvenstvo u Kolumbiji, koje će se održati od 14. septembra do 2. oktobra.

Gospodin Kovačević se prilikom posete obratio studentima i govorio o putu  uspeha koji su futsaleri zajedno prešli kako bi se izborili za šansu da prvi put nastupe na najjačem takmičenju u ovom sportu.

– Tokom 2014. i 2015. godine odigrali smo čak 40 utakmica. Za protivnike smo birali najjače selekcije. Kroz te utakmice vršili smo selekciju igrača i neki od njih su imali priliku da steknu međunardno iskustvo. Tako smo dobili veliki broj igrača od kojih je jedan obeležio Evropsko prvenstvo. Reč je o Milošu Simiću.

Gospodin Kovačević je rekao da uslovi rada nisu idealni, ali da je UEFA ocenila organizaciju Evropskog prvenstva sa najvišim ocenama. To je dalo podsticaj za razmišljanje o kandidaturi Srbije za organizaciju Svetskog prvenstva 2020. godine.

– Problema, sa kojima se susrećemo u radu, ima puno. Uprkos tome, mi smo se potrudili da uzdignemo futsal na jedan sasvim drugi nivo. Kruna devetogodišnjeg rada je bilo ovo Evropsko prvenstvo koje ste imali priliku da gledate. Mi smo svojim igrama na prethodnim takmičenjima zaslužili organizaciju. Po završetku prvensta, UEFA je došla do zaključka da je to bio pravi potez i da je ovo bilo najbolje organizovano prvenstvo do sada. Izvršni odbor Fudbalskog saveza razmatra da se Srbija kandiduje i da bude organizator narednog Svetskog prvenstva koje će se održati 2020. godine. Iz UEFA je najavljeno da će se naredno svetsko prvensto sigurno organizovati u Evropi jer ovaj kontinent nije bio domaćin više od 20 godina – rekao je Kovačević.

Studenti su imali priliku i da čuju Marka Perića, kapitena futsal reprezentacije Srbije, koji je deo tima od formiranja 2007. godine.

– Ovo je prvi put da veliko takmičenje organizuje u našoj državi, što je omogućilo da ljudi u Srbiji vide šta je futsal na najvišem nivou. Ovo je prelepa igra, vrlo dinamična, sa puno golova i nadam se da ćemo sada moći da animiramo decu da treniraju u većem broju, ali i da privučemo sponzore i medije – istakao je Perić.

Reprezentacija na čelu ima ne samo je sjajnog trenera, već humanog čoveka. Aca Kovačević je i predsednik KMF Mungosi koji od 2010. godine praktikuje inkluzivni rad sa decom ometenom u razvoju. Selektor je govorio i o radu sa ovim mališanima.

– Nama dolaze autistična deca, deca sa Daunovim sindomom i cerebralnom paralizom. Mi smo njima pružili jedno lepo sportsko okruženje gde mogu da se igraju i da se dobro osećaju. Kada su prvi put došli, bili su nesigurni, gledali su u parket, a sada je drugačija priča. Sada sede sa nama u kafiću pre treninga, druže se i i toliko su se dobro uklopili da više niko ne primećuje da su na bilo koji način različiti. To je nešto najveće što smo postigli, smatram da je to nešto najlepše što sam u životu uradio. Naročito je ostvaren veliki pomak u radu sa autističnom decom. Oni su potpuno introvertni, a ovde je sa njima ostvarena komunikacija koja je nestvarna – ispričao je Kovačević.

Predsednik Saveta Fakulteta za sport, Bojan Sekulić, zahvalio se gostima i uručio im simboličan poklon.