Mišljenje nastavnika Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ izuzetno se ceni u stručnoj i javnoj debati o svim temama vezanim za oblast sporta.

Doc. dr Adam Petrović, prodekan za nauku na našem Fakultetu, bio je gost podkasta Teorija zdravlja i sajta telegraf.rs, gde je govorio o Teoriji sportskog treninga, nauci koja se bazira na zakonitostima koje vladaju u sportskom treningu i adaptaciji organizma na trenažna opterećenja.

Povod za gostovanje je bilo nedavno završeno Svetsko prvenstvo u fudbalu, a glavna tema bila je kako da sportske ekipe ili pojedinici budu na vrhuncu forme, onda kada je to najvažnije.

„Suština treninga je, između ostalog, pravilno postavljanje cilja i upravljanje ka tom cilju. Vreme se menja, nauka napreduje u treningu, ali suština ostaje ista, a to je da se postavi cilj i da se taj cilj pogodi“, rekao je na početku razgovora doc. dr Petrović.

Sport se značajno promenio u poslednjih 30 godina, jer je značajno veći broj utakmica i takmičenja i u tom smislu je jako teško tempirati formu. Adam Petrović je imao zanimljivo izlaganje na ovu temu.

„Forma je prisutna ili nije prisutna. Ona ima svoj tok, koji zavisi od prirode rezultat koji se javljaju. Rezultati mogu da se jave ili mogu da izostanu. Po mom dubokom uverenju sportska forma zavisi od integralne pripreme. To znači kako različite vrste pripreme učestvuju u datom momentu. Proces treninga može da se podeli na tri dela pripremni, takmičarski, prelazni period. E sad kako različite vrste priprema i njihov odnos učestvuju u datom momentu procesa. To je majstorstvo ko to može da uradi i shvati to i održi kontinuitet, prilično sam siguran da može da napravi rezultat – objašnjava profesor Petrović i dodaje:

„Sportska forma ima fazu kada se gradi, privremeno održava i onda se privremeo gubi obara. Vrhunska sportska forma po mnogim studijama ne može da traje više od  dva meseca. Svaki čovek ili sportista, nije van tog principa, ali se dešava kada je neko iznad proseka kvaliteta u toj meri da on čak i kad nije u formi može da napravi rezultat. Zato i mnoge ekipe ulažu mnogo sredstava da glavne igrače koji nisu u formi imaju zamenu da bi se održao kontinuitet dobrih rezultata. To ne znači da Barselona nije u formi, oni i dalje imaju taj talas, ali mogu da nadoknade period gubitka sportske forme igračima koji su kvalitetni i mogu da naprave rezultat“, zaključio je doc. dr Adam Petrović.

Kompletan intervju, kao i video možete da pogledate ovde.