Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavlja da omogućava svojim studentima da počnu da rade u svojim oblastima još u toku trajanja studiranja.

Aleksa Janković, student četvrte godina sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, svoju karijeru počeo je u Sportskom žurnalu. U jedan od najpoznatijih listova na ovim prostorima otišao je na preporuku svojih nastavnika na Fakultetu za sport.

Pokazao je veoma brzo da je sjajno obučen i posle nešto više od godinu dana primljen je u stalni radni odnos.

Sve se odvijalo relativno brzo. Otišao sam u Sportski žurnal zbog želje da svoja znanja stečena na Fakultetu za sport primenim u praksi. Što se tiče pisanih medija, nije bilo boljeg mesta od Žurnala. Brzo sam se uklopio, ušao u ritam rada redakcije i naravno da sam prezadovoljan što sam primljen u stalni radni odnos. To mnogo znači mladom novinaru“, istakao je Janković.

Kao bivši fudbaler u Železniku, Aleksa je znao da želi da ostane u sportu. Razmišljao je šta da upiše posle srednje škole i izbor je posle pretrage pao na Fakultet za sport.

Video sam da postoji studijski program Sportsko novinarstvo i praktično sam odmah doneo odluku da se upišem. Uradio sam pravu stvar, bilo mi je to jasno praktično od prvog dana“.

Veliki uticaj na ljubav prema novinarstvu imali su nastavnici na Fakultetu za sport.

Prvi dodir sa novinarstvom bio je u prvoj godini na predmetu Osnovi novinarstva. Posle toga u drugoj godini smo dobili Teorije i tehnike novinarstva i Novinarske forme. Najveći uticaj su naravno imali profesori Tatjana Ćitić, Radivoje Petrović i Predrag Bajić. Najvažnije od svega je da smo mi odmah počeli da spajamo teoriju i praksu i ja sam u Žurnal došao sa već velikim znanjem“.

Posebno je Aleksa ponosan na projekat, koji je radio sa svojim kolegama zajedno sa Predragom Bajićem.

Knjiga „Biti četvrti“ u izdanju našeg fakulteta je nešto predivno. Na njoj su zajedno sa Predragom Bajićem radila 24 studenta i u njoj su obuhvaćene priče sportista kojima je najveći uspeh bio plasmana na četvrto mesto na Olimpijskim igrama. Stvarno sam ponosan na tu priču“, kaže Aleksa Janković.

Janković uskoro postaje apsolvent.

Imam još desetak ispita do kraja. Naći ću način da spojim učenje i rad u redakciji. Želja mi je da što pre diplomiram, a za dalje ćemo da vidimo. Voleo bih i na master, naravno na Fakultetu za sportu, ali prvo da završim osnovne studije“, zaključio je Janković.