Budite originalni jer samo na taj način možete uspeti, bez toga ostajete u proseku. Sada se po medijima vrte konstantno isti izveštaji, ponavljaju se „alanfordovske“ fraze i na taj način se naša profesija degradira. Gledajte da to ne činite, već stvorite svoj lični pečat, to je najvažnije – poručio je kolumnista „Politike“ Aleksandar Apostolovski prilikom gostovanja na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla”.

Sa studentima novinarstva pričao je o svakodnevnim stvarima u životu novinara, preprekama sa kojima se susreće, kao i prošlosti, sadašnjosti i budućnosti novinarske profesije. Kao bitne karakteristike istakao je jedinstvenost i obrazovanje, ali i jasan stav da li ćete da se odlučite za „debljinu obraza” ili ćete, ipak, otići nekim drugačijim putem, na kojem prednost ima „debljina novčanika”, pošto jedno ne ide sa drugim.

Prekaljeni novinar se u svom izlaganju dotakao i univezalnosti kojom predstavnik „sedme sile“ mora da vlada u svakom momentu karijere, kao i da se osloni na kolege kojima veruje.

Nikad novinarstvo nisam delio na sportsko, političko, društveno ili građansko iako su mnogi skloni da dele ovu profesiju. Za mene je novinarstvo isto, bilo da se piše o Tijani Ajfon ili Aleksandru Vučiću. Upravo zato je veoma bitno imati dobre kolege koje umeju ponekad da isprave greške koje napravite. Uvek vaš tekst dajte barem trojici kolega jer je bolje “izblamirati se” pred njima nego pred 100 ili 200 hiljada ljudi. To vam je moj savet – rekao je Apostolovski.

U toku predavanja je dosta pričao i o razlici između doba kada je počinjao da se bavi novinarstvom i onoga što danas predstavlja ova profesija.

– Danas je svaki nalog na društenoj mreži priča za sebe. Sada postoji i profesija „uticajni tviteraš“, koliko god to meni čudno zvučalo. Vremena se menjaju, tehnologije, razvija se jedan sasvim novi svet. Pokušavam da napravim paralelu 80-ih godina i društvenih mreža, meni u glavi to jako čudno izgleda, jer zamislite da je svako tih godina izlazio na terasu i pričao o svojim stavovima – izričit je bio Apostolovski.

Na pitanje o stanju u srpskim medijima i uslovima za istraživačko novinarstvo novinar „Politike“ imao je spreman odgovor.

– Očigledno je da ta vrsta projekata nije realna u mejnstrim medijima zbog manjka hrabrosti ili kvaliteta novinara u našoj zemlji. Što se tiče stanja u srpskom novinarstvu, ne mislim da je sloboda toliko ugrožena,  za mene je to malo prenapumpana priča. Novinarstvo u Srbiji je trenutno fer i pošteno po mom mišljenju, iako ima onih koji misle suprotno – zaključio je Apostolovski.