Beograd, 22.03.2016.

Uvaženi gost Fakulteta za sport bio je urednik portala „Koš magazin“, doajen sportskog novinarstva, gospodin Aleksandar Ostojić. Prilikom ove posete, održao je kratko predavanje i odgovorio na sva pitanja radoznalih studenata. Portal, čiji je naš gost suosnivač, uz Vladu Stankovića, naslednik je nekad izuzetno popularnog mesečnika „Koš“, sada u elekronskoj formi. Glavne vodilje ovog medija su analitički tekstovi, ideje, diskusije, razmena mišljenja i akademska polemika – sve ono što bi jedan kvalitetan sportski novinar trebalo da poseduje i neguje. 

Gospodin Ostojić je, u ime „Koš magazina“, potpisao Sporazum o saradnji sa našim Fakultetom, kojim  će studentima biti omogućeno obavljanje prakse na ovom portalu. U svom izlaganju je predstavio magazin i dao podrobniji uvid u ciljeve ka kojima teži njegov tim novinara i saradnika, uz kratak osvrt na sliku današnjih medija.

– „Koš magazin“ namenjen je ljudima koji vole da pročitaju lep, pozitivan, stilski dobro napisan novinarski tekst. Takvih tektstova skoro da više uopšte nema u našim medijima. Sa razvojem tehnologija, pravo novinarstvo je zapostavljeno. Štampani mediji su se okrenuli ka prepisivanju tema sa interneta. Više ih zanimaju sastavi timova i kladioničarske kvote. Tu mesta za lep, dobar tekst nema. Mi dajemo šansu ljudima, koji vole kvalitetne tekstove, da ih pročitaju na našem portalu – istakao je gospodin Ostojić.

On je govorio i o inicijativi koju je pokrenuo „Koš magazin“ da se u Srbiji oformi „Kuća slavnih“ po uzoru na onu u Springfildu, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je košarka i nastala.

– Mnoge države, kao što su Španija, Italija, Grčka, imaju takve muzeje košarke. „Kuću slavnih“, kod nas, mogli bismo vrlo lako da popunimo zato što imamo bezbroj značajnih imena za istoriju, ne samo naše, već i svetske košarke. Imamo pregršt eksponata. Sigurno bi mnogi ljudi voleli da vide medalje koje su srpski košarkaši osvajali širom planete poslednjih pola veka.

Na kraju predavanja, studenti su imali priliku da postave pitanja, a iskusni novinar je svima dao koncizne odgovore. Na ovaj način ih je pripremio na neke okolnosti koje ih očekuju u novinarskoj profesiji, ali i odgovorio na pitanja o aktuelnim košarkaškim temama.

Gospodin Ostojić je pozvao studente da ukoliko „znaju da čitaju košarku“, pošalju svoje tekstove, koji mogu biti objavljeni na njihovom sajtu. 

Portal možete posetiti na  OVOM LINKU.