Vrhunsko obrazovanje i obučenost studenata Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ dobija svakodnevnu potvrdu u praksi.

Aleksandar Stajkovac, apsolvent na studijskom programu Sportsko novinarstvo, izveštavaće u narednih mesec dana sa Svetskog prvenstva u fudbalu za sportski sajt „meridianbetsport.rs“. Tako se nastavlja tradicija da su naši studenti direktni učesnici najvažnijih sportskih događaja na svetu.

Ovo je moje prvo veliko takmičenje i moram da priznam da sam veoma uzbuđen. Nije mala stvar kada sa 26 godina dobijete priliku da izveštavate sa Svetskog prvenstva u fudbalu. Ovo je nagrada za ono što sam uradio do sada. Meridian je mlada redakcija i daje šansu mladim novinarima. Biće ovo ogromno iskustvo za mene. U ovakvim stvarima sanjate kada počnete da se bavite ovim poslom i lepo je kada snovi postaju java“, istakao je Stajkovac.

Aleksandar ističe da najveće zasluge za njegov sadašnji, a i prethodne angažmane ima Fakultet za sport.

Moja velika želja je bila da studiram sporsko novinarstvo i kada sam video da postoji taj studijski program na Fakultetu za sport za mene više nije bilo nikakve dileme. Iskreno ono što sam dobio na našem fakultetu je možda i premašio moja očekivanja. Tu pre svega mislim na sjajan nastavni kadar. Na novinarskim predmetima imamo ljude poput Radivoja Petrovića, Tatjane Ćitić, Predraga Bajića, koji iza sebe imaju sjajne karijere u praksi i koju su nas uputili u sve tajne novinarskog posla“, kaže Stajkovac.

Kao i svi studenti, Aleksandar Stajkovac je vrlo brzo počeo i sa redakcijskim radom.

To je ono što mi se posebno sviđa. Preko Fakulteta za sport prvo sam bio na praksi na sajtu Mocarta, a posle toga i Sportskom žurnalu, najčitanijem dnevnom sportskom listu. To su bila sjajna iskustva. U Meridian sam stigao praktično kao formiran novinar. Naravno čovek se usavršava dok je živ, ali niko ne može da pruži takvu bazu kao Fakultet za sport“.

Kao važan segment u svom razvojnom putu ističe i rad na knjizi „Biti četvti“ u izdanju Fakulteta za sport.

Naš profesor Predrag Bajić, koji je autor knjige, okupio je 24 studenta sa našeg studijskog programa. Radili smo intervjue sa proslavljenim sportistima kojima je najveći domet bio četvrto mesto na Olimpijskim igrama. Sjajna ideja i bila mi je čast što sam bio deo tog projekta“.

Aleksandru je ostalo još nekoliko ispita i diplomski rad do završetka osnovnih studija.

Trudim se da uskadim rad u redakciji sa obavezama na Fakultetu. Cilj je da pokušam da diplomiram do kraja naredne godine i na taj način zaokružim celinu. Posle toga postoji ideja da nastavim i sa master studijama. Znanja nikada nije dosta, a Fakultet za sport je u mojoj oblasti, idealno mesto za dobijanje najboljeg mogućeg obrazovanja“, zaključio je Stajkovac.

Sve oni koji žele da pođu putem Aleksandra Stajkovca i njegovih kolega podsećamo da je zbog velikog interesovanja koje vlada za studijske programe Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, predupisna prijava za školsku 2023/2024 godinu počela 20. novembra i trajaće do 15. aprila. Fakultet za sport ima tri studijska programa na osnovnim studijama: Trener u sportu, Menadžment u sportu i Sportsko novinarstvo.