Nastavljaju se dani iz snova za džudistkinju Anju Obradović. Studentkinja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Trener u sportu, izborila je mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju (23. jul – 8. avgust). Vest je stigla samo nekoliko dana pošto je Anja osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Budimpešti u kategoriji do 63 kilograma.

Reprezentativka Srbije osvojila je poslednju kontinetalnu kvotu za Evropu, zahvaljujući sjajnom rezultatu na planetarnom šampionatu. Uspeh za Fakultet za sport je još veći, jer je Anjin trener Nemanja Nikolić, diplomac na našem Fakultetu.

Odlazak u Tokio je šlag na tortu. Nagrada za velika odricanja tokom svih prethodnih godina. Iskreno pre polaska u Budimpeštu uopšte nisam ni razmišljala o ovoj mogućnosti, jer sam po rang listi bila daleko od potencijalnog učešća na Olimpijskim igrama. Sada nemam reči da opišem svoje oduševljenje. Pokušaću dobro da se spremim i ostvarim što bolji rezultat u Japanu“, govorila je 21- godišnja Anja na Fakultetu za sport, koji je posetila odmah posle velikog uspeha u Budimpešti zajedno sa sestrom Jovanom.

I trener Nemanja Nikolić nije krio oduševljenje zbog vrednih rezultata, koje je Anja ostvarila u junu.

Ovo je scenario kakav nismo ni sanjali pre samo 15 dana. Uoči Svetskog šampionata, Anja je u seniorskoj konkurenciji na nekoliko Gran prijeva imala samo dve pobede. Poznato je da je u juniorskoj konkurenciji blistala i osvojila praktično sve što se može na evropskim i svetskim šampionatima. Međutim, taj prelaz u apsolutnu konkurenciju je često bolan i težak. Na sreću, u Budimipešti joj se sve otvorilo i napravila je pravi podvig. Žao mi je što većina ljudi u našoj zemlji ne shvata šta znači biti treći na svetu u pojedinačnom sportu“, rekao je Nikolić.

U glavnom gradu Mađarske Anja je na putu do bronze ostvarila pet pobeda i samo jedan poraz. Sama kaže da je možda i najvažnija bila prva borba.

„Sa Italijankom je bila prava klackalica. Čak su sudije u jednom trenutku pokazale ipon u njenu korist, pa su posle čelendža promenile odluku. Uspela sam da dobijem taj meč, a onda posle toga i Nemicu i Australijanku. U borbi za polufinale sam izgubila od Holanđanke Vermer, ali to je možda bilo i dobro jer je put do medalje ispostavilo se bio lakši. U repesažu sam dobila dve Južnoamerikanke. Prvo Kubanku Del Toro i onda u meču za odličje odličnu Venecuelanku Barios“, rezimiriala je Anja put do postolja u Budimpešti.

Na njenu priču se nadovezao Nemanja Nikolić.

Iskreno kada sam video žreb, znao sam da može nešto da uradi. Sreća je važan faktor u sportu. Jednostavno je išla na protivnice koje odgovaraju njenom stilu borbu. Zbog toga mislim da i u Tokiju ništa nije nemoguće, ukoliko se kockice u žrebu sklope na pravi način. Verujem u dobar rezultat i u Japanu“, istakao je Nikolić.

 

Fakultet za sport je bila jedna od prvih destinacija, koju je vlasnica svetske bronze posetila po povratku u Beograd.

Ovo je naša kuća. U Fakultetu za sport imam ogromnu podršku i razumevanje, što mi pomaže da se maksimalno posvetim sportskoj karijeri. Trenutno sam fokusirana potpuno na Igre u Tokiju. Međutim, ne želim da zapostavim obrazovanje. Čim prođe najveća smotra svetskog sporta, okrenuću se obavezama na Fakultetu. Želim da i u ovom segmentu budem potpuno ostvarena i da kada okončam sportsku karijeru, treniram buduće šampione“ , uz osmeh je rekla Anja Obradović.

Fakultet za sport imaće čak pet predstavnika na Olimpijskim igrama u Japanu. Pored Anje Obradović, još ranije su mesto u Japanu obezbedili: vaterpolisti Branislav Mitrović, student master studija Trener u sport i Sava Ranđelović, diplomac studijskog programa Menadžment u sportu, plivač Velimir Stjepanović, student Menadžmenta u sportu i karatistkinja Jovana Preković, koja je na studijskom program Trener u sportu.