Nastavno osoblje Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ poznato je po redovnom učešću na međunarodnim naučnim konferencijama, ali i u raznim edukativnim projektima. Profesor našeg Fakulteta Aleksandar Pavlović, koji na Katedri za sportsko novinarstvo predaje Retoriku i stilistiku i Pismeno i usmeno izražavanje, nedavno je učestvovao u internacionalnom projektu o medijskoj psimenost i medijskom aktivizmu mladih.

Ceo projekat realizovan je pod pokroviteljstvom Erasmus+ programa Evropske unije, a Pavlović je između ostalog bio kreator i prezenter besplatnog onlajn kursa o medijskoj pismenosti na srpskom i engleskom jeziku. Kurs u trajanju od skoro tri sata sastavljen je od 12 lekcija i uz mnoštvo praktičnih primera govori ne samo o pravilnom izveštavanju, osnovnim novinarskim pravilima, veštinama dobrog pisanja već i o kritičkom čitanju medijskih poruka.

Takođe, ovaj kurs na najbolji način prezentuje sve vrednosti omladinskog aktivizma, sa posebnim osvrtom na moć medijskog aktivizma mladih.

Kurs medijskog aktivizma profesora Pavlovića koji možete pronaći OVDE je idealan za sve studente novinarstva i one koji razmišljaju da se bave novinarskom profesijom kao i za one koji na pravi način žele da shvate ulogu i moć medija u savremenom društvu.

Kurs o medijskoj pismenosti nastao je zapravo na osnovu radionica koje sam vodio u okviru jednog interesantnog projekta koji je okupio mlade aktiviste iz desetak evropskih zemalja. Organizatorima projekta se činilo da bi bilo korisno da barem deo tih sadržaja koji je učesnicima bio zanimljiv i koristan pripremimo i u video formatu i očinimo dostupnim široj publici. Dakle, kurs je u suštini pre informativan negoli strogo akademski, ali svakako ima i sadržaje koji su relevantni za naše studente, naročito u oblasti medijskog aktivizma i kritičkog pristupa savremenim medijima – konstatovao je profesor Pavlović.