Beograd, 25. 11. 2016.

Može se s pravom reći da smo stavili tačku na jedan vrlo uspešan dan. Sajam sporta smo započeli otvaranjem Treće naučne konferencije „Sport, zdravlje, životna sredina“. Cilј Кonferencije bio je razmena regionalnih i međunarodnih naučnih dostignuća na polјu zdravlja, sporta, sportskog i zdravstvenog turizma i životne sredine, kao i realizacija stručne diskusije o aktuelnim dešavanjima vezanim za navedena polja.

Pozdravnu reč gostima uputili su dekanka prof. dr Ivanka Gajić, gospodin Zoran Mićović – potpredsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, gospodin Dane Korica – savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije i profesor Franja Fratrić – predsednik naučnog odbora Konferencije.

zlatna-paraolimpijka

U svojim pozdravnim govorima, jasno su se saglasili da je nastupilo razdoblje u kome se brzo živi i da nam je svima preko potrebna fizička aktivnost, rekreacija, boravak u prirodi i pozitivna energija. Kako kaže gospodin Korica, dočekaćemo dan kada će lekari umesto antibiotika i raznih lekova propisivati 20 minuta trčanja i hodanja 3 puta sedmično. Dokle se čovek kreće – živi!

Pozdravne govore možete pogledati OVDE.

Nakon pozdravnih govora, gostima se obratio i prvi uvodničar, gospodin Mithat Blagajac koji je govorio na temu „Selektivni programi sportske rekreacije zdravstveno-preventivne usmerenosti“. Naročito je istakao da ništa ne ubija tako kao dugotrajna fizička neaktivnost. Za svakog pojedinca mora se osmisliti program sportske rekreacije koji je naučno findiran i zasnovan na istraživanjima i činjenicama. Bez toga, lako može doći do povreda. Stoga, gospodin Blagajac insistira na osmišljavanju treninga za svakog pojedinca koji će biti u skladu sa njegovim fizičkim predispozicijama i mogućnostima.

Usledila je pauza i zvanično otvaranje Petog sajma sporta obraćanjem ministra za omladinu i sport, Vanje Udovičića. Na štandu fakulteta, imali smo priliku da se družimo i sa Borislavom Perić-Ranković, osvajačicom dve medalje na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Riju.

fakultet-za-sport-i-ukts2

Tokom ovog prvog dana sajma, naš fakultet je postao bogatiji za još jednog partnera! U pitanju je Udruženje košarkaških trenera Srbije koje pod svoje okrilje okuplja veliki broj svetski proslavljenih stručnjaka. Ove dve organizacije ujedinile su se oko ideje stvaranja kvalitetnih stručnjaka u srpskom sportu i da kroz realizaciju potpisanog sporazuma, zajednički stvaraju moderan, kompetentan i odgovoran kadar, koji će svojim znanjem i veštinama doprineti postizanju još većih uspeha i ostvarivanju značajnijih rezultata srpske košarke.

U 15 časova usledilo je još jedno uvodno izlaganje gospodina Andreja Šventa na temu „Inspiratorni mišićni trening – skriveno oružje do boljih rezultata“, koja se bazirala na značaju tehnike pravilnog disanja profesionalnih sportista.

Naučni odbor Konferencije prihvatio je 20 originalnih autorskih radova koji su prezentovani danas u prostorijama Fakulteta za sport od 18 časova. Konferencija je zvanično završena svečanom dodelom sertifikata svim učesnicima.

FZS očekuju još dva uzbudljiva dana na sajmu, stoga vas pozivamo da nas posetite na našem štandu!

Očekujemo vas!