Jedna od osnovnih ideja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ je da obrazovanje i sport mogu i moraju da idu zajedno. Bogdan Rutešić, student treće godine na studijskom programu Trener u sportu je dokazao da je to apsolutno izvodljivo i da uz to bude sjajan na oba polja.

Košarkaš Lovćena sa Cetinja i juniorski šampion Evrope sa reprezentacijom Srbije 2018.godine, jedan je od naših studenata koji je u ovoj školskoj godini nagrađen umanjenjem školarine za 300 evra. Bogdan je sa prosekom 9,5 jedan od najboljih na svom studijskom programu.

Uspeo je na pravi način da uskladi obaveze na sportskom terenu i one vezane za akademsko obrazovanje.

„Bio sam oduševljen ovom odlukom Fakulteta za sport. Ovo je pravi primer kako se brine o studentima. Meni kao i svima naravno znači ta finansijska strana, ali iskreno još više taj znak pažnje, koji govori da postoji neko ko prati vaš rad i ko ceni sav trud koji ste uložili u obrazovanje“ u dahu je rekao Rutešić.

Za Fakultet za sport je saznao preko preporuke.

„Iskreno veliki broj mojih prijatelja je na fakultetu. Od njih sam čuo samo reči hvale. Posebno mi je bilo važno to što postoji tolerancija za vrhunske sportiste u smislu da ne moraju da budu uvek prisutni na fakultetu. Sjajno funkcioniše e nastava, a moram da kažem i da su profesori studentima uvek na raspolaganju, ako su potrebna neka dodatna objašnjenja. Apsolutno sam zadovoljan svim segmentima funkcionisanja Fakulteta za sport“.

Bogdan je na studijskom programu Trener u sportu i jasno je da po završetku karijere želi da se bavi trenerskim pozivom.

Ja sam i upisao Fakultet za sport kako bih proširio svoje znanje. U praksi sam stalno u košarci, ali mi je potrebno da razvijem i tu teorijsku stranu. I moram da priznam da sma naučio mnogo stvari, koje su jako primenjive“, istakao je Rutešić i dodao „Poznato je da se karijere sportiste, ako nema ozbiljnje povrede, završava negde oko 35 godine. Veoma je važno da budem spreman i da znam šta ću da radim onog trenutka kada završim karijeru“.

Sjajan prosek i znanje koje Rutešić pokazuje dovode do zaključka da se neće zaustaviti samo na osnovinim studijama.

Trenutno mi je fokus na tome da odradim još ovu jednu godinu osnovnih studija i da sledeće godine diplomiram. Naravno razmišljao sam o master studijama na Fakultetu za sport i mislim da je to logičan korak ka usavršavanju. Kao i sportskoj karijeri idem korak po korak i to je jedini pravi recept za uspeh“, zaključio je Bogdan Rutešić.