Bojan Cvejić, izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik na portalu lista „Danas” i Milica Vojinović, novinarka i urednica Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) bili su gosti Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, gde su pre svega sa studentima studijskog progama Sportsko novinarstvo podelili svoja iskustva iz sveta istraživačkog novinarstva.

Za svoj novinarsko-urednički rad, Bojan Cvejić je između ostalog, nagrađen i priznanjem OEBS za Ličnost godine 2019, dok je Milica Vojinović dobitnica Međunarodne nagrade za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2021. godini, koju dodeljuju „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i „Centralno-evropska inicijativa (CEI)“, kao i Pohvale za novinarski rad i promovisanje javnog interesa u 2018, koju dodeljuju Novosadska novinarska škola i Fondacija „Marina Kovačev“.

Milica Vojinović je budućim novinarima posebno istakla jedan segment profesije kojom se bavi.

-Da bi se danas bavili istraživačkim novinarstvom, potrebna je pre svega velika želja. To je osnov svega. Veština može da se savlada, ali ako ne želiš da istraješ do kraja, onda nema ni svrhe da počinjete. Morate da budete svesni svih rizika koji vas čekaju. Bavimo se osetljivim temama i ne očekujemo podršku vlasti za to, ali sa druge strane ne očekujete da budete predstavljeni kao neprijatelji i da gotovo uvek nailazite na zid ćutanja. Mnogo je pritisaka i poteškoća, ali sve to budi inat da istrajete – istakla je Milica Vojinović.

Bojan Cvejić je od početka svoje novinarske karijere deo redakcije lista Danas. Prošao je put od beogradske rubrike do mesta Izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika portala Danas.

– Živimo u veoma teškim vremenima, gde ste svakodnevno izloženi pritiscima i gde ste na neki način obeleženi. Međutim, taj negativan odnos vladajuće strukture u državi prema nama dovodi do toga da nas prati sve veći broj ljudi, koji žele da čuje i drugu stranu priče u odnosu na onu zvaničnu. Suština svega je da u ovom poslu ostanete nezavisni i svoji i da se trudite da u svakom trenutku ispunjavate sve profesionalne kodekse – istakao je Cvejić.

Usledio je veliki broj veoma zanimljivih pitanja, što je inspirisalo Milicu i Bojana da govore o raznim temama. Studenti Fakulteta za sport su pokazali da se sjajno snalaze i u oblastima koje nisu direktno vezane za sport i da su veoma dobro upućeni u dešavanja na medijskoj sceni Srbije.