Marija Pejaković jedna je od naših najuspešnijih profesionalnih bokserki. Vlasnica je šampionskih pojaseva u verziji WFC, WBF i WBU, ali to je nije sputalo da se posveti i obrazovanju. U prilog tome svedoči i podatak da je Marija na našem fakultetu, uspešno završila trogodišnje studije na smeru Sportski menadžment.

Diplomirala je sa ocenom 10 na temu „Menadžment velikih sportskih takmičenja – organizacija i upravljanje sa osvrtom u boksu“. Mariji sada predstoje pripreme za meč za titulu profesionalne šampionke sveta u teškoj kategoriji:

– Meč bi trebalo da se održi krajem godine. Još čekam da vidim da li će mi protivnica biti Amerikanka ili Meksikanka, ali to je manje važno. Najbitnije je da se ja dobro pripremim – samouvereno kaže Marija.

Boksom se bavi punih 17 godina, a u profesionalne vode uplivala je pre sedam godina. U karijeri je odradila oko 150 mečeva, a u ring je prema sopstvenom priznanju ušla sasvim slučajno.

– Imala sam želju samo da naučim da se branim. Međutim, upoznala sam sadašnjeg supruga Milutina koji je u meni prepoznao potencijal i predložio mi da počnem da treniram. Prihvatila sam i ubrzo smo uvideli da mi boks ide od ruke. Zakazali smo prvi meč i pobedila sam. Mečevi su se potom nizali, a ja sam nizala titule šampiona Srbije, pa tadašnje Jugoslavije, zatim Balkana i Evrope i na kraju sveta, da bismo se potom oprobali i u profi boksu gde smo takođe bili uspešni – otkriva nam svoju životnu priču Marija.

Neostvarena želja joj je učešće na Olimpijskim igrama. Kvalitet za najveću svetsku smotru sporta je svakako imala, verovatno i za neku od medalja, ali kao profi boskerka zbog strogih pravila nije imala pravo nastupa.

Sa diplomom sportskog menadžera u rukama Marija ima samo reči hvale za uslove koje je imala tokom studiranja.

– Utisci su zaista fantastični, jer sam spojila nešto što je jako lepo i zanimljivo i od čega ću u ubudućnosti sigurno imati mnogo koristi. Moram da naglasim da su svi ljudi na Fakultetu za sport na Novom Beogradu bili predivni, maksimalno predusteljivi za moje profesionalne obaveze i to je osnovni razlog što sam upisala i na kraju završila ovaj fakultet. Posebno moram da se zahvalim dekanki Ivanki Gajić koja je bila moj mentor i koja mi je pomogla u savladavanju gradiva. Zato je ova visokoobrazovna ustanova moja topla preporuka svim profesionalnim sportistima.

Marija planira da u najskorije vreme upiše i master studije na našem fakultetu.

– Između ostalog, bavim se i organizacijom sportskih događaja. Znanje koja sam stekla ovde mi u tome mnogo pomaže, zato planiram da postdiplomskih studijama svoje znanje dodatno nadgradim – kaže Marija i dodaje:

– Htela bih da se zahvalim mom treneru i mužu Milutinu Iliću koji je zaslužan za sve rezultate koje sam postigla i što danas držim ovu diplomu u rukama. Da on u meni nije prepoznao potencijal i sve to izgurao, ja to sama sigurno nikad ne bih uradila. A, ako njega pitate za iskustvo rada sa mnom, on će vam samo reći da ženu više nikad ne bi trenirao  – uz osmeh kaže Marija, uspešna bokserka i diplomac našeg fakulteta. Nama ostaje samo da Mariji poželimo mnogo sreće u borbi za titulu šampionke sveta u teškoj kategoriji.