Nova školska godina na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ počela je svečano, uz zvuke studentske himne Gaudemaus igitur i prisustvo uvaženog gosta. Generaciji studenata 2018 indekse je uručio jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera svih vremena, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i na taj način u velikoj meri doprineo da našim brucošima prvi dan na Fakultetu ostane u lepom sećanju.

Dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić prva je poželela dobrodošlicu novim studentima:
– Ovde smo svi na zajedničkoj misiji, da uz posvećenost svih zaposlenih, talenat i predanost naših studenata ojačamo poziciju Fakulteta kao lidera u oblasti obrazovanja sportskih trenera, menadžera i novinara. Svesni smo da od studija na Fakultetu za sport imate velika očekivanja, ali mi smo sa naše strane spremni da učinimo maksimum kako biste kroz ovo važno životno poglavlje prošli motivisaniji i osposobljeniji za izazove koje nameće moderno vreme. Srpski sport je odavno postao najprepoznatljiviji brend naše države i ponos čitave nacije. Svojim znanjem i zalaganjem bićete u prilici da dodatno doprinesete da se o uspehu srpskog sporta čuje i u godinama koje dolaze. Želim vam mnogo uspeha – istakla je dekanka Gajić.

Prodekan Fakulteta za sport doc. dr Dragan Atanasov je u svom obraćanju istakao da će nastavno osoblje učiniti sve da se studentima pruži prilika da nauče analitički da razmišljaju, da istražuju i stalno nalaze nova rešenja što je neophodno na tržištu koje ume da bude surovo:
– Naš fakultet će vam zato pružiti priliku da imate dosta prakse i praktičnog rada kako biste se što pre upoznali sa realnim problemima koji su nekada van domašaja teorijskih promišljanja. U tom smisliu treba napomenuti da Fakultet za sport ima potpisane memorandume o saradnji sa skoro svim nacionalnim granskim sportskim savezima kao i saradnju sa fakultetima iz inostranstva što nam itekako omogućava da povežemo teoriju i praksu – rekao je Atanasov.

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ permanentno radi na podizanju kvaliteta nastave i jačanju nastavnog kadra. Upravo u tom cilju ove školske godine angažovano je nekoliko novih profesora. Među njima i dvojica najpriznatijih iz oblasti sporta u čitavom regionu, nekadašnji dekani Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanja u Beogradu – Vladimir Koprivica i Srećko Jovanović.

Profesor Koprivica je svojevremeno u dva navrata bio proglašavan za najboljeg nastavnika u Srbiji po izboru studenata. Brucošima Fakulteta za sport dao je nekoliko saveta:
– Otac modernog pozorišta Konstantin Stanislavski je umeo da kaže „Glumac ne sme voleti sebe u glumi, već glumu u sebi“. Zato je i moja poruka vama, bez obzira da li je u pitanju trenerska, menadžerska ili novinarska struka, volite struku u sebi, a ne sebe u struci. To je pristup za prolazak kroz vrata sreće, jer odlazak na posao u tom slučaju neće predstavljati težak rad, već ogromno zadovoljstvo. Poštovani studenti, drage koleginice i kolege, srećan vam novi početak.

U želji da kod naših studenata podstaknemo takmičarski duh, kako bismo iz zdrave konkurencije dobili kvalitet, odnosno vrhunske stručnjake iz raznih oblasti sporta, i ovog puta na početku nove školske godine proglašeni su najbolji studenti koji su nagrađeni umanjenjem školarine. Kriterijum za dobijanje ovog laskavog priznanja i vredne nagrade nije se odnosio samo na ocene i pokazano znanje, već na sveobuhvatnu angažovanost u nastavi i vannastavnim programima. Odlukom nastavno naučnog veća za najbolje studente u školskoj 2017/2018. godini proglašeni su:

Elena Deleva, studentkinja prve godine na studijskom programu Sportsko novinarstvo (prosečna ocena 10), Stefan Branežac, student druge godine na studijskom programu Sportsko novinarstvo (prosečna ocena 10) i David Mladenović, student prve godine na studijskom programu Trener u sportu (prosečna ocena 10). Nagrade im je uručio Bojan Sekulić, osnivač i predsednik Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.