Srpski strelci bili su najtrofejniji naši sportisti u 2017. godini. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim i malokalibarskim oružjem osvojili su ukupno 10 medalja u raznim disciplinama, od čega čak šest zlatnih, a računajući i svetske kupove bilans njihovih odličja u seniorskoj konkurenciji je 16. Ovo nije presedan, već ustaljena praksa s obzirom da srpski strelci u kontinuitetu donose trofeje sa najvećih svetskih takmičenja.

Jedan iz plejade talentovanih strelaca čije vreme tek dolazi i od koga se očekuje da nastavi tradiciju osvajanja medalja na velikoj sceni je Branko Mašanović, student prve godine našeg Fakulteta na studjskom programu Trener u sportu. U izboru Streljačkog saveza Srbije Branko je proglašen za najboljeg juniora u disciplini pištolj, a laskavo priznanje zaslužio je trijumfom na državnom prvenstvu i osvajanju Kupa za juniore, dok je u seniorskoj konkurenciji na šampionatu države bio četvrti.

– Ova nagrada mi zaista mnogo znači. Već dve godine sam u vrhu, ali sada sam prvi put dobio ovako značajno priznanje. Ponosan sam i srećan i zato želim da se zahvalim Streljačkom savezu Srbije i da obećam da ću se potruditi da u budućnosti ostvarujem još bolje rezultate. Ovo će svakako biti dodatni podstrek i motivacija za mene. Želim posebno da se zahvalim mom klubu Policajac i treneru Ivanu Manojloviću, koji veruju u mene, podržavaju me i bez njihove pomoći ne bih mogao da dobijem ovo priznanje  – uzbuđeno je pričao Mašanović.

Streljaštvo je počeo da trenira 2011. godine, kako sam kaže sasvim slučajno:

– Na Sajmu sporta sam probao da pucam i veoma mi se svidelo. Raspitao sam se gde mogu da treniram i otišao u streljački klub Policajac gde sam i danas. To je bio pravi potez, jer sam tamo upoznao mog sportskog idola Damira Mikeca. Zaista se divim njegovim uspesima, pokušavam da se ugledam na njega i moram da naglasim da mi mnogo pomaže, daje mi dragocene savete, treniramo zajedno i na tome sam mu zahvalan, jer sam siguran da uz njega mogu da napredujem.

Na pitanje šta je najvažnije za jednog strelca, Mašanović kaže:

– Bez svake sumnje smirenost, a to se postiže treningom. Kao mlađi sam imao tremu, ali onda sam uspeo toga da se oslobodim. Međutim, trema je svakako prisutna na velikim takmičenjima, to je neizbežno. Svaki strelac to ima samo je pitanje kako ko to uspeva da iskontroliše. Ja se trudim da unormalim disanje, kako bih se smirio. Pred start takmičenja, pokušavam da razmišljam o nekim uobičajenim svakodnevnim rutinama, šta me čeka sutra od obaveza, , a kad stanem da pucam onda samo podsećam sebe šta u datom trenutku treba da uradim.

Najbolji rezultat Mašanovića u dosadašnjoj karijeri je 575 krugova, a kaže da ga od ove godine u seniorima očekuje žestoka konkurencija.

– U mojim disciplinama vazdušni i malokalibarski pištolj ima mnogo izvanrednih strelaca kao što su Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, Zoran Vujić i mnogi drugi. Za dvadesetak dana predstoji finale Kupa Srbije i biće to pravi izazov za mene.

Sa uspesima na sportskom planu, Branko ne zapostavlja ni svoje obrazovanje:

– Položio sam sve kolokvijume do sada i spremam se za prve ispite. Fakultet za sport nudi zaista izvanredne mogućnosti, a znanje koje stičem mi u znatnoj meri pomaže da neke stvari mnogo bolje razumem kada je trenažni proces u pitanju. Moram da priznam da su mi predavanja iz anatomije bila dragocena, naučio sam mnogo korisnih stvari što mi olakšava trening i pripremu za takmičenja. Mnogo volim streljaštvo pa mi obrazovanje i zvanje koje ću steći na Fakultetu garantuju da ću u streljaštvu kao trener moći da ostenem i kad završim karijeru.

Kao najveću sportsku ambiciju Mašanović je istakao:

– Svakako medalja na velikom takmičenju i učešće na Olimpijskim igrama. Tokio je za mene trenutno daleko, ali ima još dve godine da pokušam da izborim normu. Plasman na najveću svetsku smotru u Japanu bio bi na neki način ostvaranje sna, ali ako mi se ta želja ne ostvari 2020. trudiću se da to postignem 2024. – zaključio je Mašanović.