Na našem fakultetu nisu samo studenti uspešni sportisti. I među nastavnicima ima sportista koji se takmiče i osvajaju medalje. Ass. MA Radmila Đurović predaje pedagogiju sporta, već šest godina se bavi polumaratonom, a nedavno je ostvarila i veliki uspeh u krosu.

– Na prvenstvu Srbije u pojedinačnoj konkurenciji osvojila sam bronzanu medalju, bila sam plasirana iza naše najbolje dugoprugašice Olivere Jeftić i klupske drugarice iz Crvene zvezde Nevene Jovanović. Naše dve madalje omogućile su nam da Crvena zvezda u ekipnoj konkurenciji osvoji prvo mesto i titulu šampiona Srbije u krosu – počinje priču Radmila Đurović i sa ponosom dodaje:

– Plasmanom među prve tri sam izborila i učešće u reprezentaciji Srbije koja će se narednog vikenda takmičiti na Balkanskom prvenstvu u krosu koje se održava u Rumuniji. Moram da priznam da to nije moja disciplina, ali ću se svakako maksimalno potruditi da pomognem timu da ostavrimo što bolji rezultat. Postoje brojne razlike u trenažnom procesu za kros i polumaraton, ali zaista ću dati sve od sebe da Srbija zabeleži što bolji plasman.

Na pitanje kako je zavolela trčanje i zašto je baš izabrala tako tešku displinu kao što je trka na 21 kilometar, Radmila odgovara:

– Od malih nogu sam volela da trčim. Potom sam počela rekreativno da se bavim trčanjem. Primetila sam da mi je jako prijalo da dnevno istričm pet do osam kilometara. To me je opuštalo, zaista sam uživala u svemu tome. Upoznala sam se sa ljudima koji su se ozbiljnije bavili trčanjem i tako sam počela da treniram. Iako mnogima sa strane sve to deluje veoma naporno, jedino što mogu da kažem je da maratonci i polumaratonci dele ogromnu ljubav prema tom sportu. Otuda potiče motivacija i istrajnost, jer ovim sportom mogu da se bave samo oni koji u tome apsolutno uživaju. Trkač ne može da bude onaj koji ne uživa u svakom koraku, ali i naporu koji ponekad svaki taj korak iziskuje.

Najdraži uspeh Radmile Đurović do sada je trijumf u polumaratonskoj trci na Beogradskom maratonu prošle godine, a bila je šampionka Novosadskog polumaratona, vicešampionka polumaratona u Podgorici. Takođe, treba istaći i da je imala sjajne rezultate na međunarodnoj sceni. U trci na 20 kilometara u Briselu u izuzetno jakoj konkurenciji bila je četvrta. Trenutno, vrši pripreme za učešće na čuvenom polumaratonu u Amsterdamu.

– Želim da se bavim i maratonom. Sigurno ću u dogledno vreme istračiti i maratonsku trku, ali za to želim da se pripremim na najbolji mogući način kako bih ostvarila što bolje vreme – rekla je Radmila i na kraju poručila:

– Svaki trkač vodi svoj dnevnik trčanja. Ne samo zbog pređene kilomtraže već i specifičnosti praćenja rezultata i metodike treninga. Na nedeljnom niovu istrčim oko 120 kilometara. To znači da sam za ovih šest godina aktivnog bavljenja ovim sportom pretrčala oko 35.000 kilometara – zaključila je Radmila kojoj želimo mnogo uspeha na predstojećem šampionatu Balkana u krosu.