Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ sa svojim partnerima uspešno je realizovao još jednu zanimljivu radionicu za brucoše. Posle radionice koja je za buduće studente studijskog programa Trener u sportu u martu organizovana sa KK Partizan, ovog puta kreativna radionica je realizovana u saradnji sa televizijom Arena sport za buduće studente Sportskog novinarstva.

Ideja je bila da na delu predstavimo zanimanje sportskog novinara i kako izgleda radni dan u jednoj od najeminentinijih sportskih redakcija u regionu i ako je suditi po reakcijama naših budućih studenata, koji su pokazali veliko interesovanje, u tome smo uspeli.

– Naglasak u nastavi kroz kompletne studije na studijskom programu Sportsko novinarstvo na Fakultetu za sport biće na praktičnom novinarskom radu, odnosno pisanju tekstova. Preciznije rečeno, pisaćete najmanje 10 novinarskih radova, što će predstavljati ritam rada kao da ste članovi redakcije nekog nedeljnika. To će vam omogućiti da još tokom studija steknete neophodnu rutinu, ali i svojevrsne radne navike. Obezbedićemo vam najviši nivo teorijskog obrazovanja, ali mi od novinarstva ne pravimo nauku već veštinu. Ovakav naš pristup, sa kombinacijom kvalitetnog teorijskog i naglašenog praktičnog rada, dobio je svoju verifikaciju u najuticajnijim medijskim redakcijama u Srbiji, a dokaz za to je da naši studenti – novinari, koji još nisu završili studije, već rade kao novinari reporteri i angažovani su u brojnim medijskim kućama, između ostalih i u redakciji TV Arena sport – rekao je profesor našeg fakulteta prof. dr Radivoje Petrović upoznajući buduće studente sa onim što ih čeka tokom studija.

Budući brucoši bili su prilici da čuju mnogo korisnih saveta i od urednika i komentatora TV Arena sport Milovana Vukićevića i Nenada Milovanovića, kao i novinarke Jovane Guzijan, ali i naših studenata Dejana Karovića i Ivana Miletića, koji su nakon obavljene stručne prakse na TV Arena sport dobili i profesionalni angažman i sada rade kao komentatori.

– Prvi i osnovni savet koji mogu da vam dam je da čitate knjige, i to da čitate što je moguće više. Druga stvar je da morate dobro da pišete, jer to je osnova novinarstva. Dikcija, nastup pred kamerama kao i komentatorski posao može da se nauči, ali ove dve stvari su osnov – rekao je u uvodnom izlaganju Milovan Vukićević i potom dodao:
– Izabrali ste pravi fakultet ako želite da se bavite sportskim novinarstvom i to vam mogu reći iz ličnog iskustva na osnovu rada sa studentima sa Fakulteta za sport. Dejan Karović i Ivan Miletić su studenti Fakulteta za sport koje smo mi angažovali, jer su pokazali visok nivo novinarskog znanja i obučenosti, kao i zavidan talenat za ovaj posao. To smo svi u redakciji veoma brzo prepoznali i zadovoljstvo nam je što su ti mladi i obrazovani momci postali deo našeg tima. I prethodnih godina dolazili su nam studenti sa nekih drugih fakulteta, ali moram da priznam da sam sa grupom studenata sa Fakulteta za sport bio veoma prijatno iznenađen. Sigurno je kroz našu redakciju prošlo više od 150 kandiadata, ali nikada ranije se nisam sreo sa tako kvalitetnom grupom mladih novinara. Neka vam to bude najbolji podstrek za početak studija.

??

Tokom skoro dvočasovnog obilaska TV Arena sport, naši budući studenti saznali su kako se organizuje rad redakcije i kako se prave vesti, kako funkcioniše režija kada se rade prenosi velikih utakmica, obišli su komentatorske kabine i na delu videli komentatore tokom prenosa. Takođe, obišli su i studio i okušali se u delu posla pred kamerom čitajući vesti sa promptera.