Dobar glas se daleko čuje, a u našem slučaju brzo i lako prenosi, pa su tako kvaliteti studijskih programa Fakulteta za sport za kratko vreme i te kako prepoznati među srpskim vaterpolistima. Veoma pozitivna iskustva, prilagođenost nastave sportskim obavezama, pristupačnost profesora koji su eminentni stručnjaci u svojim oblastima, samo su neki od detalja u koje su na sopstvenom primeru mogli da se uvere mnogi vaterpolisti koji su potom svojim preporukama doprineli da Fakultet za sport u vaterpolo svetu bude prepoznat kao vrhunska visokoobrazovna ustanova.

Tome je svakako doprinela i činjenica da Fakultet za sport ima potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj sarandji sa najznačajnijim činiocima ovog našeg trofejnog sporta – Vaterpolo savezom Srbije, VK Partizan, VK Crvena zvezda i KVK Radnički pa je lista diplomaca i trenutnih studenata takva da bi je poželeli najbolji evropski klubovi. Jugoslav Vasović, Slobodan Nikić, Branislav Mitrović, Nikola Rađen, Sava Ranđelović, Viktor Rašović, Radomir Drašović, Lazar Dobožanov, Đorđe Lazić, Nebojša Toholj, Uroš Stevanović, Vlada Gojković… samo su neka od imena koja su zvanje i obrazovanje sticala ili i dalje stiču na našem fakultetu.

Ova lista se iz godine u godinu proširuje, a ovogodišnji brucoši su i trojica veoma perspektivnih igrača, koji su prošli sve mlađe reprezentativne selekcije i čije vreme tek dolazi. Stefan Branković, Jovan Tanasijević i Petar Jakšić su izabrali studijski program menadžment u sportu.

Branković i Tanasijević su stipendisti Fakulteta za sport na osnovu sporazuma o saradnji sa KVK Radnički. Zanimljivo je da su čak osmorica članova kragujevačkog vaterpolo kolektiva naši studenti, među kojima su Jugoslav Vasović, nekadađnji proslavljeni reprezentativac i direktor kluba i Uroš Stevanović, šef stručnog štaba i selektor mlade reprezentacije.

– I kroz ovaj čin brige o našem obrazovanju Radnički iz Kragujevca pokazuje koliko je ozbiljan klub. Stvaran je na zdravim osnovama, nije instant proizvod već projekat koji se temeljno gradio. Krenulo se od nule, sa mnogo ulaganja u mlađe selekcije i plodovi takvog rada su počeli da se ubiraju. Radnički polako dobija izgleda Partizana iz slavnih dana kada je proizveo pregršt asova i postao najtrogfejjniji vaterpolo kolektiv u Evropi. Radnički poseduje vrhunsku infrastrukturu, ulaže u svoju decu što je za pohvalu. Na meni je da opravdam poverenje koje su mi ovim činom ukazali i rezultatima u bazenu, ali i ocenama u indeksu – rekao je Stefan Branković, juniorski vicešampion sveta.

Na njegovu priču se nadovezao Jovan Tanasijević:

– Dugujemo velika zahvalnost Fakultetu za sport koji je velika podrška vaterpolu u Srbiji i srpskim vaterpolistima. Prilika da stičemo obrazovanje i da pri tome ne trpi naš sportski razvoj je dragocena i zato ću učiniti sve da je iskoristim na pravi način. Ambicije na sportskom planu su nam velike. Želimo da sa Radničkim sledeće sezone osvojimo sve domaće trofeje, a u Ligi šampiona da ostvarimo što bolji rezultat – konstatovao je Tanasijević koji kao i Branković ima osvojen nacionalni Kup sa Kragujevčanima.

Sa druge strane, Petar Jakšić, mlađi je brat Nikole, našeg slavnog vaterpoliste koji je sa nacionalnim timom osvojio sve što se može osvojiti. Petar je krenuo njegovim stopama, već dve godine je prvotimac Partizana, a za sebe ima jasan cilj:

– Želim da završim fakultet i osvojim zlatnu medalju na Olimpijskim igrama – kaže samouvereno Petar i dodaje:

– Uveren sam da je to moguće, jer postoje svi preduslovi. Imamo izuzetno talentovanu generaciju vaterpolista, a Fakultet za sport ima takav sistem nastave koji će mi omogućiti da se obrazujem, ali ne na uštrb daljeg razvoja moja sportske karijere. U prilog tome idu i ove velike fotografije trofejnih vaterpolista, studenata koje krase hodnike Fakulteta za sport na Novom Beogradu. Svaki put kada budem dolazio to će mi biti dodatni podstrek da u akdemskom i sportskom smislu dostignem te sjajne momke. Zaista sam čuo mnogo pohavala na račun Fakulteta za sport i zato je za mene to bio logičan izbor – zaključio je Petar Jakšić, osvajač zlatne medalje na juniorskoj Balkanijadi.