Beograd, 02.03.2016.

Na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu organizovano je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između Košarkaškog kluba Partizan NIS i Fakulteta za sport.

Sporazum definiše saradnju u oblasti obrazovno-naučnog rada, permanentnog stručnog osposobljavanja i usavršavanja trenera i menadžera, kontrole treniranosti sportista, organizovanju seminara i kampova, stipendiranju mladih košarkaša i sportskih stručnjaka i drugim vidovima saradnje. Fakultet za sport će, svake godine, dodeliti četiri pune stipendije za četvorogodišnje osnovne akademske studije sportistima i sportskim stručnjacima, članovima KK Partizan NIS.

Sporazum o saradnji potpisali su potpredsednik KK Partizan NIS, gospodin Miroslav Berić, i dekan Fakulteta za sport, prof. dr Ivanka Gajić. Tom prilikom se prisutnima obratio portparol KK Partizan Ivan Ivković.

– KK Partizan NIS je u Fakultetu za sport prepoznao pouzdanog partnera za ulaganje u obrazovanje svojih mladih igrača i trenera. Veoma nam je drago da ćemo u budućnosti moći da edukaciju naših mladih igrača i trenera poverimo upravo Fakultetu za sport. Karijera profesionalnog sportiste ima ograničeno trajanje, a stručno usavršavanje traje za života – naglasio je Ivković važnost akademskog obrazovanja za profesionalne sportiste.

Potom se skupu obratio i gospodin Bojan Sekulić, predsednik Saveta Fakulteta za sport.

– Košarkaški klub Partizan je među prvima prepoznao obavezu da svoje aktivnosti uskladi sa novim Zakonom o sportu, koji je stupio na snagu 16. februara 2016. godine. Organizacije u oblasti sporta utvrđuju plan stručnog obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja sporskih stručnjaka u sportu i obezbeđuju uslove za sprovođenje tog plana, što upavo Košarkaški klub Partizan ovim ugovorom postiže. Da bi stručnjaci i treneri u Partizanu imali dozvolu za rad, neophodna je saradnja sa visokoškolskom ustanovom. Tu je Partizan, na naše veliko zadvoljstvo, izabrao Fakultet za sport – rekao je gospodin Sekulić.

On je istakao da novi Zakon o sportu daje vrhunskim sportistima pravo na posebne uslove prilikom upisa na studije u visokoškolskim ustanova, kao i na posebne uslove studiranja koji se tiču organizovanja teorijske i praktične nastave preko konsultativnog i mentorskog rada u terminima koji su prlagođeni potrebama profesinalnih sportista. Fakultet za sport može sa ponosom da kaže da je uspostavio upravo ovakav sistem koji vrhunskim sportistima omogućava da uporedo sa sportskom karijerom, grade i akademsku. Zahvaljujući programu mentorstva i e-nastavi, studentima je omogućeno da prate nastavu čak i kada nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju predavanjima.

Ovu ceremoniju uveličali su svojim prisustvom i mladi košarkaši Partizana, Miloš Glišić i Miloš Koprivica, kao i direktor mlađih kategorija KK Partizan Zoran Stevanović.