Davor Štefanek, olimpijski šampion u rvanju iz Rio de Žaneira 2016. godine i aktuelni predsednik Sportskog saveza Srbije, diplomirao je na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Trener u sportu.

Jedan od najboljih sportista Srbije u 21. veku, koji pored olimpijskog ima i svetskog zlato i ukupno devet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava i olimpijskih igara, odbranio je diplomski rad „Istorijat rvanja u Srbiji“ sa najvišom ocenom. Mentor je bio prof. dr Milan Mihajlović, a u komisiji su bili doc. dr Milan Radaković i doc. dr Aco Gajović.

Odbrana diplomskog rada iz meni najbliže oblasti bio je pravi način da okončam osnovne studije na Fakultetu za sport. Sve je bilo zaista besprekorno, jer sam se bavio temom u koju sam veoma dobro upućen. Rvanje je moj sport, moj život i radom sam obuhvatio razvoj ovog sporta u Srbiji. Veoma je važno da poznajemo istoriju, jer je tu bilo mnogo ljudi, koji su učinili vredne stvari pre nas da bi rvanje u našoj zemlji bilo ovako uspešno“, istakao je Štefanek.

Davor ističe da je znanje koje je stekao na Fakultetu za sport neprocenjivo.

Upisao sam Fakultetu za sport na nagovor tadašnje dekanke Ivanke Gajić. Moja želja je oduvek bila da kada završim sportsku karijeru budem rvački trener. Studijski program Trener u sportu je zbog toga bio idealan izbor. Mnogo toga sam naučio od vrhunskih nastavnika, što ću sigurno primenjivati u praksi. Sjajna kombinacija teorije i prakse, jeste najveći kvalitet Fakulteta za sport“.

Štefanek je svojim primerom pokazao da vrhunska sportska karijere i obrazovanje mogu da idu zajedno.

Obrazovanje je veoma važno. Meni je smetalo što sam morao vanredno da završim srednju školu u Subotici, ali jednostavno nije moglo drugačije u tom periodu kada sam počeo ozbiljno da se bavim rvanjem. Međutim, uvek sam radio na sebi i trudio se da učim i saznajem nove stvari. U krajnoj liniji ne bih mogao da konkurišem ni za mesto predsednika Sportskog saveza Srbije da nisam završio fakultet. Posebno je obrazovanje bitno za vrhunske sportiste, jer se mnogi ne snađu kada završe sportsku karijeru. Morate uvek sebi da otvarate nove mogućnosti i da stalno učite. Samo je to siguran put ka uspehu u bilo kojoj oblasti kojom se bavite“, zaključio je Štefanek.