Kako se informišete? Koji su vaši svakodnevni izvori informacija? Da li ima života osim interneta? – to su neka od pitanja o kojima razgovaramo sa studentima na Fakultetu za sport, među kojima je poslednje logičan nastavak posle odgovora koji često počinju i završavaju se na Veb portalima. Jasno je da je među mladim generacijama internet deo načina života, pa samim tim i ono što se objavi na toj platformi za njih ima često i presudan odjek. Sa druge strane, upravo su te okolnosti mamac i za dezinformacije, pa je oprez uvek neophodan.

O značaju onlajn novinarstva, kao i agencijskog, u kojem su prethodno obojica bili, ali i o nizu drugih zanimljivosti iz ove profesije i medija uopšte, sa studentima sportskog novinarstva našeg fakulteta razgovarali su Dejan Stanković, urednik „Mocart sporta“ (mozzartsport.com) i Jovan Terzić, novinar portala „Mondo“ (mondo.rs), koji ima iskustvo i iz štampe.

Zajedničko im je i to što su, nezavisno jedan od drugog, već tokom srednjoškolskih dana odlučili da će biti sportski novinari i što su u ovaj svet ušli iste godine – 2003.

– Prilično sam bio siguran još tokom srednje škole šta ću da radim i to sam i ostvario. Verujem da su vam pričali da ovo nije posao u kojem ima mnogo novca i da je pun stresa, kao i da se često pretvori u celodnevnu obavezu. Bitno je da to znate i da ste spremni na sve to ili bolje tražite odmah neku drugu profesiju. Ako ste spremni, pružiće vam pregršt zadovoljstava, dovešće vas u situacije koje ne možete da pretpostavite, upoznaćete mnogo ljudi, potpunih ekstrema, uživaćete u radu… Sa druge strane, kada dođete u određene godine, onda počnete da razmišljate i o drugim opcijama, pošto je naporno – rekao je Dejan Stanković studentima.

Na tu priču se nadovezao i njegov kolega sa „Monda“.

– Ne računajte na slobodan vikend, to ne postoji. Jedan dan ako dobijete – i to je uspeh. Ali, to je ništa naspram svega onog pozitivnog što ova profesija donosi. Družite se sa sportistima, kontaktirate i upoznajete mnogobrojne ljude, razmenjujete mišljenja sa stručnjacima, skupljate informacije i znanja, analizirate, idete na utakmice i posmatrate sve iz drugačije perspektive, ako imate prilike da putujete, onda još bolje – istakao je Jovan Terzić.

U razgovoru sa studentima, nizale su se teme, pitanja, anegdote, govorilo se dosta o prednostima koje pruža onlajn novinarstvo, značaju analitike i društvenih mreža, obraćanju pažnje na detalje i o tome, kako je primetio Stanković, kako nešto „koliko god da je banalno, može da bude nenormalno viralno“. Naravno, u tom kontekstu, pričalo se i o balansu između potrebe za što većim brojem klikova i umerenosti u naslovima, poštovanju prema publici, uz zaključak da „čitanost jeste bitna, ali da sve može da se postigne na kulturan, pismen način, odnosno da se publika ne dovodi u zabludu“. Takođe, govoreći o odnosu štampe i onlajna istakli su da će kvalitetno novinarstvo opstati bez obzira na platformu.

Naravno, pokrenute su i teme vezane za pritiske sa kojima se, praktično, svaki novinar susreće kroz karijeru, načinima na koje se nose sa tim, balansu koji je neizbežan i sličnom, drugim izazovima, uz naglasak kako u takvim situacijama do izražaja dolaze diplomatske veštine. Reči je bilo i o kafani kao značajnoj instituciji za novinarsku profesiju, u kojoj se često dobijaju veoma bitne informacije, kao i o odnosu novinara i urednika kada su obojica uz osmeh, pola u šali – pola u zbilji, potvrdili čestu izreku u ovoj profesiji kako su „urednici najveći neprijatelji novinara“.

Na kraju, gosti našeg fakulteta su poželeli sreću studentima.

– Budite radoznali, razmišljajte svojom glavom. Ko god da vam nešto kaže i šta god to bilo, razmislite malo o tome. Testirajte svaku tezu u životu dok ne utvrdite da je to činjenično stanje – poručio je Dejan Stanković.

Sa tim se složio i naš drugi gost i dodao:

– Kada god da odete na neki događaj, kakav god da je, potrudite se da imate nešto drugačije, što drugi nemaju i da tako postanete prepoznatljivi – naglasio je Jovan Terzić.