Šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković odavno je diplomirao na fudbalskom terenu, a sada je stekao i stručno zvanje diplomirani menadžer u sportu na Fakultetu za sport Univertizeta „Union – Nikola Tesla“. Stanković je diplomski rad na temu „Menadžment kampa Deki5 i njegov uticaj na normativne vrednosti eksplozivne snage, brzine i agilnosti mladih fudbalera“ odbranio „desetkom“, a o kvalitetu njegovog rada najbolje je posvedočio jedan od članova komisije i Stankovićev mentor doc. dr Milan Radaković koji je rekao:

– Ovaj diplomski rad ima sve elemente master rada, jer je istraživačkog karaktera što je za svaku pohvalu – konstatovao je doc. dr Radaković.

Stanković je svojim diplomskim radom za cilj istraživanja imao definisanje modelnih karakteristika različitih indikatora eksplozivne snage, brzine i agilnosti fudbalera mlađih uzrastnih kategorija, koji su bili učesnici Kampa Deki5.

– Moram da kažem da mi je lakše da nastupam na stadionima pred 100 hiljada gledalaca nego ovde pred vama – priznao je Stanković u svom uvodnom izlaganju. Po završetku odbrane diplomskog rada strateg crveno-belih nije krio zadovoljstvo:

– Ovo je veliko i novo iskustvo za mene. Bio je to pravi izazov koji je prošao kako treba i sada idemo dalje. Imao sam zaista lepo iskustvo na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i hvala svim profesorima na podršci, a posebno hvala mom mentoru. Bilo je treme, moram da priznam, ali bilo bi glupo da nije bilo tako – konstatovao je Stanković i potom objasnio zašto je umesto studijskog programa Trener u sportu ipak izabrao da diplomira na menadžmentu.

– Već sam prošao školu trenera, a u ozbiljnom trenerskom poslu oko vođenja ekipe više se ne vrti sve oko jednog čoveka. To je sada sve postalo jedan ozbiljan izazov upravo za pravog menadžera. Kako ćeš da utreniraš i pripremiš ekipu je trenerski deo, a sve ostalo je menadžerski. Moraš da umeš da izabereš prave saradnike, osmisliš organizaciju kompletnog rada, tu je i saradnja sa upravom kluba, odnos sa medijima… Moraš da misliš na mnogo stvari, da si fokusiran na više strana da bi uspeo sve da iskontrolišeš. Dakle, to nije samo trenerski posao i mislim da je upravo menadžer prava reč za to.

Na pitanje da li razmišlja o daljem stručnom i akademskom usavršavanju, Stanković je odgovorio u svom stilu:

– Imam sada moj master rad koji treba da nastavim sa Crvenom zvezdom – rekao je uz osmeh Stanković i potom dodao.

– Čovek se uči dok je živ i ja zaista želim da se dalje stručno usavršavam. Sigurno da je kamp Deki5 jedna inicijalna kapisla koja mi je pojednostavila ovaj diplomski rad i otvorila oči. Razmišljaću i o masteru, ali prvo želim da uradim još neke stvari sa Crvenom zvezdom. Kada bude malo više vremena, poradiću i na tome – zaključio je Stanković.

Odbrani diplomskog rada Dejana Stankovića na Fakultetu za sport na Novom Beogradu prisustvovali su članovi njegovog stručnog štaba kao i najbliži saradnici sa kampa Deki5.