Džudo trener i naš diplomac Nemanja Nikolić sa svojim takmičarima u kontinuitetu beleži vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Samo u poslednjih mesec dana Nikolićeve džudistkinje su se okitile srebrom na Evropskom prvenstvu u konkurenciji seniorki i bronzom na juniorskom Šampionatu Evrope.

Nikolić se od detinjstva bavi ovim borilačkim sportom, bio je trostruki prvak države u seniorskoj konkurenciji, i bronzani na Balkanijadi, već 20 godina je i internacionalni džudo sudija, a kao trener je za desetak godina osvojio više od 15 medalja na velikim takmičenjima. Poslednja u nizu ujedno je i najznačajnija – srebrno odličje koje je na Evropskom prvenstvu za seniorke osvojila Andrea Stojadinov.

– Uspeh koji je ostvarila Andrea je fantastičan, naročito ako se u obzir uzme činjenica da joj je to bila četvrta medalja u kratkom vremenskom intervalu. Osvojila je zlato na Grend slemu, zatim titulu juiorskog prvaka Evrope i bronzu na Evropskom prvenstvu u konkurenciji mlađih seniorki. Takav poduhvat još nikome nije pošao za rukom i zato Andrea zaslužuje sve pohvale – počinje priču Nikolić i uz zahvalnost svom matičnom klubu Crvenoj zvezdi i predsedniku Džudo saveza Srbije Ivanu Todorovu na podršci, dodaje:

Nemanja Nikolić u društvu svojih takmičarki Anje Obradović i Andree Stojadinov i predsednika Džudo saveza Ivana Todorova

– Sa Andreom kao trener u Crvenoj zvezdi radim već dve godine, a kao selektor sam sa njom sarađivao još od kadeta. Srebro koje je minulog vikenda osvojila na Evropskom prvenstvu u Pragu, je plod sjajnog trenažnog procesa u koji su bili uključeni i njen kondicioni trener Goran Popović, ali i njen brat Aleksa Stojadinov, takođe džudista, sa kojim je Andrea dosta radila individualno. Ovom medaljom Andrea je ostvarila olimpijsku normu za Igre u Tokiju, a u nejnoj kategoriji do 48kg samo jedna takmičarka je ispred nje. Razlika u bodovima je mala pa verujem Andrea do kraja kvakifikacionog ciklusa može da izbori plasman na najveću svetsku smotru sporta u Japanu.

Nemanja Nikolić je na studijskom programu Trener u sportu diplomirao 2019. godine, a sa Fakulteta za sport nosi samo pozitivna iskustva:

– Pre svega, program studiranja je odlično osmišljen i u potpunosti je prilagođen sportskim obavezama. To govorim iz ličnog iskustva, jer sam uporedo radio i studirao, praktično sam imao mentorsku nastavu. Znanje koje sam stekao na Fakultetu za sport je neprocenjivo i primenjivo u praksi, a svoje bogato iskustvo su mi prenosili eminentni profesori, vrhunski stručnjaci u svojim oblastima. Za uspehe koje postižem mnogo toga dugujem Fakultetu za sport, jer sam tu stekao ne samo neophodno zvanje i obrazovanje već i brojne kontakte koji su mi mnogo značili – zaključio je Nikolić.