Priča o Đorđu Samoiloviću je još jedna od onih kojima je Fakultet za sport Unvierziteta „Union – Nikola Tesla“ odskočna daska za ostvarenje snova.

Apsolvent na studijskom programu „Sportsko novinarstvo“ već dve godine radi u Večernjim novostima. O kvalitetu dovoljno govori podatak da je Samuilović dobio priznanje „Honorarni saradnik godine“.

Fakultet za sport je upisao 2017. godine, pošto je napravio godinu dana pauze posle završene srednje škole.

Trebalo mi je vremena da u glavi složim čime tačno želim da se bavim. Sport me uvek zanimao, a govorili su mi da dobro pišem. Tragao sam na internetu i onda naišao na Sportsko novinarstvo na Fakultetu za sport. Nisam želeo kroz novinarastvo da ulazim u sfere politike, umetnosti ili kulture, nego me isključivo zanimao sport. Odlučio sam da upišem i da pokušam“, kaže Đorđe Samoilović.

Prvi kontakt sa Fakultetom za sport potvrdio mu je da je učinio pravu stvar.

Sećam se da nas je dočekao profesor Uroš Mitrović. Bio sam oduševljen jer je razgovarao sa nama, objasnio nam način na koji ćemo studirati. Utisak je bio fenomenalan. Već na prvoj godini smo kroz predmete „Komunikologija“ i „Osnove novinarstva“ stekli osnovna znanja vezana za novinarstvo“.

Ono što je najviše Đorda oduševilo došlo je u drugoj godini.

Dobili smo predmete Novinarske forme“ u trećem, a „Teorija i tehnike novinarstva“ i „Razvijanje istraživačkih veština u novinarstvu“ u četvrtom semestru kod profesora Radivoja Petrovića i Predraga Bajića. Tu smo imali sjajan spoj teorijskog i praktičnog znanja. Napisali smo mnogo tekstova, sve novinarske forme izražavanja. Prošli smo kroz oštre filtere. Razgovarali su sa nama, ukazivali na greške, neke vesti su nam vraćali po pet puta. Tako smo i moji drugovi sa godine i ja najbolje učili. Mi smo bili redakcija u malom, tako da mi je to pomoglo da se veoma brzo uklopim u rad u Novostima i prihvatim zahteve redakcije“.

Nekih principa se svakodnevno drži.

Uvek mi je u glavi rečenica profesora Petrovića „I kada majka kaže da te voli, proveri to iz tri izvora“. I stvarno je tako. Novinarstvo je pre svega zanat, a mi smo na Fakultetu imali i imamo još uvek priliku da učimo od najboljih, ljudi koji su i sami bili u novinarstvu dugi niz godina

Samoilović ističe da je od Fakulteta dobio i više nego što je očekivao.

Ključna je priprema i rad po redakcijskom principu. To Fakultet za sport razlikuje od drugih fakulteta. I sada kada mene u redakciji pitaju za volontere, uvek preporučujem ljude sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, jer nemam ni najmanju sumnju da su sjajno obučeni i da će se vrlo brzo uklopiti“.

Đorđe je apsolvent već duže vreme. Priznaje da ga je rad u redakciji malo odvojio od obaveza na Fakultetu.

Ostala su mi još dva ispita iz treće i cela četvrta godina. Potrudiću se da do kraja godine diplomiram“, kaže Samoilović.

Prezadovoljan je statusom i radom u Večernjim novostima.

Doživeo sam toliko lepih stvari za nepune dve godine. Imao sam već šest putovanja u inostranstva, izveštavao sam sa nekih važnih sportskih događaja. Poslednji je meč između Brage i Crvene zvezde u okviru Lige Evrope. Nekada naravno nije lako, ali iskreno uživam u svakom trenutku“

Za maturante koji imaju ambiciju da se bave sportskim novinarstvom ima jasnu poruku.

Upišite Fakultet za sport. Znanje koje sam ja dobio na studijskom programu Sportsko novinarstvo, ne bih mogao da dobijem nigde drugo. Što se mene tiče, bio je to moj najbolji izbor u životu“