Veliko prizanje stiglo je za doc. dr Adama Petrovića. Naš nastavnik na Fakultetu za sport Univerziteta „Union Nikola Tesla“  dobio je poziv da u prvom semestru školske 2021/22 godine, bude gostujući profesor na Fakultetu fizičke kulture i sporta u okviru  Državnog univerziteta „G.R. Deržavin“ u Tambovu.

Prvih mesec i po dana od ponedeljka 6. septembra 2021. godine, Petrović će biti na licu mesta na renominarnom ruskom univerzitetu, a po povratku u Beograd nastaviće se onlajn predavanjima.

Već sam tokom 2018. godine bio u Tambovu i tada sam imao sedam predavanja studentima prve i druge godine. Ovo je sada još jedan korak napred i moram da priznam velika čast. Kao i na našem fakultetu, držaću predmete Antropomotorika i Teorija sportskog treninga. Najveći izazov je što ću na predavanjima pričati isključivo na ruskom jeziku, koji dosta dobro govorim“, kaže Adam Petrović.

Fakultet za sport i Državni Univerzitet „G.R. Deržavin“ potpisali su u martu 2018. godine ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koja sjajno funkcioniše. Profesori iz Rusije učestvovali su u našoj naučnoj konferenciji „Sport, zdravlje, životna sredina“, ženska odbojkaška selekcija odigrala je u Beogradu utakmicu sa našim devojakama, a Fakultet za sport pre pandemije koronavirusa posetio je Artjom Saveljev Valentinovič, dekan Fakulteta fizičke kulture i sporta u Tambovu.

Ovo je u akademskom i profesorskom smislu najveći uspeh, koji nastavnik može da ostvari. Dobio sam poziv sa drugog fakulteta, što znači da se veoma vrednuje to što sam do sada uradio. U pitanju je ozbiljnja visokoobrazovna ustavnova sa tradicijom. Imaju vrhunske uslove, nekoliko sportskih sala, bazena, najmoderniju opremu za istraživanja. Biću smešten u hotelu blizu kampusa, tako da sa velikim zadovoljstvom idem u poznatu sredinu“.

Adam Petrović ističe da će ovo biti još jedan doprinos u razvoju akademske karijere.

Trudim se da se sve odvija u tri pravca. Prvi je pedagoško nastavni momenat, koji imam na Fakultetu za sportu i sada u inostranstvu. Drugi je naučni momenat. Cilj je da se kroz zajedničke projekte i saradnju objave jedan ili dva naučna rada godišnje. I treći je lična ambicija da se teorijska znanja pretoče u praksu, što je i suština onoga što radimo“, zaključio je doc. dr Adam Petrović.