Priča o doc.dr Nikoli Čikirizu, nastavniku na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ je priča o čoveku, koji je uspeo kroz svoj rad da spoji ljubav prema medicini, vojsci, sportu i nauci.

Uspešan na svim poljima, Nikola Čikiriz je načelnik Odeljenja za fiziologiju napora i dijetetik, Institula za higijenu, Vojnomedicinke akademije, predsednik lekarske komisije Atletskog saveza Srbije i član medicinske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Već više godina svoje bogato znanje prenosi našim studentima. Do ove školske godina bio je asistent na predmetima Funkcionalna anatomija i Fiziologija sa biohemijom sporta, a od ove godine predaje Sportsku medicinu i prevenciju povreda na studijskom programu Trener u sportu.

„Moje iskustvo u radu sa mladim ljudima na Fakultetu za sport je sjajno. Često su u početku nesvesni gde su došli i gde će ih put odvesti, a onda vremenom gledate kako sazrevaju i kako usvajaju nova znanja. Tehnologija je danas toliko uznapredovala da vi kao nastavnik morate uvek nešto novo da im ponudite, što oni ne mogu da nađu na internetu. To je izazov i za njih i za mene i iskreno uživam u komunikaciji i radu sa njima“, kaže Nikola Čikiriz na početku razgovora.

Kao posebnost Fakulteta za sport u odnosu na ostale visokoobrazovne ustanove, doc.dr Nikola Čikiriz u prvi plan stavlja jedan aspekt.

„Imamo neverovatan spoj teorije i prakse. To je ono na čemu insistiramo, da sva teorijska znanja budu primenjiva. I mislim da u tome uspevamo. Iz mog iskustva znam koliko sam u predmetima Funkcionalna anatomija i Fiziologija sa biohemijom sporta tražio pre svega od studenata na programu Trener u sportu da to dobro savladaju, jer će im to sutra kada budu treneri to biti neophodni, da bi mogli da prepoznaju situacije u kojima će se naći sportisti koje treniraju. Naravno kod menadžera i novinara zahtevi nisu bili toliki, ali i za njih je veoma važno da znaju osnove, koje će im pomoći u budućem radu“.

Studenti Fakulteta za sport su i mnogi vrhunski sportsti sa kojima je Nikola Čikiriz sarađivao na sportskim borilištima.

„I to je posebna draž. Da vidite te šampione kako se snalaze kada su na ispitu. Iskreno, ti momci i devojke, koji su najbolji u sportu, isti takvi su i na Fakulutetu. Niko od njih neće sebi da dopusti da dođe nespreman ili da nešto ne zna. Zato i jesu tako uspešni“.

Kao šef medicinske službe Nikola Čikiriz je još od 2010. godine deo Srpskog atletskog saveza.

„Dok nisam neposredno počeo da radim sa sportisima, verovao sam da je sportski rezultat spoj talenta i spleta srećnih okolnosti. Međutim, moja percepcija se potpuno promenila. Shvatite da iza svakog vrhunskog ostvarenja mora da stoji sistem i naporan rad. U Atletskom savezu svako zna svoju ulogu i svaka je karika veoma važna. Sjajni rezultati Ivane Španović, Emira Bekrića, Asmira Kolašinca, Armina Sinančevića, da ih ne nabrajam sve, pokazatelj su dobro napravljenog sistema iz kojeg vidimo i sada izlaze izuzetno talentovana deca“.

Naš nastavnik je bio i na Olimpijskim igrama u Tokiju kao deo delegacije Olimpijskog komiteta Srbije.

„U sistemu Olimpijskog komiteta Srbije sam od 2012. godine. To je jedan razrađen sistem, čiji je glavni cilj da pomegne sportistima pre svega na tom prelazu iz juniorske u seniorsku konkurenciji, da im obezbedi uslove kada su im najpotrebniji. Ljudi vide samo medalje, a ne znaju koliko je logistika bitna u svemu tome. Mi se već sada pripremamo ne za Igre u Parizu 2024, nego za Los Anđeles 2028. godine. To vam dovoljno govori o ozbiljnosti svih službi unutar Olimpijskog komiteta Srbije. Naravno sve ono što znam i sa čim se susrećem u praksi, trudim se da podelim sa studentima“, kaže doc. dr Čikiriz.

Što se tiče planova za budućnost, Nikola Čikiriz nastavlja na tri fronta.

„Za sebe često kažem da nosim tri uniforme. Prva je vojna, druga je reprezentacije Srbije i treća nastavnika. Ponosan sam na sve tri i mislim da tako nastavim i u budućnosti. Što se tiče Fakulteta za sport, to je moja kuća. Dobio sam poverenje kao nastavnik i mogućnost da napredujem. Moja karijera je vezana za ovu visokoobrazovnu ustavnovu, jer se uvek vodim geslom da nikada ne ostavljate kuću, koja vam je otvorila vrata“, zaključio je doc. dr Nikola Čikiriz.