Za 18 godina karijere kao kondicioni trener doc. dr Vladan Radonjić osvojio je isto toliko trofeja. Još jedan u nizu dokaza da na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavni kadar čine dokazani stručnjaci koji imaju i bogato praktično iskustvo iz rada u vrhunskom sportu, sa nacionalnim selekcijima, elitnim klubovima i trofejnim sportistima. Na našem Fakultetu doc. dr Vladan Radonjić drži nastavu na predmetima Kondicioniranje u sportu i Dijagnostika u sportu, a od nedavno je po treći put postao deo stručnog štaba KK Partizan, gde na poziv novog trenera Saše Filipovskog vodi brigu o fizičkoj spremi „crno-belih“ košarkaša.

– Imao sam tu sreću da je moj otac Dmitar takođe bio profesor fizičkog vaspitanja koji je radio i kao kondiconi trener i od malena sam bio uključen u rad sa sportistima. Kasnije, dva čoveka koji su obeležila moju karijeru su nadaleko čuveni prof. dr Vladimir Koprivica, koji je svima nama na fakultetu nesebično davao znanje i od nas pravio bolje stručnjake i bolje ljude, i Jadranko Loki Nikolić sa kojim sam počeo rad u sferi kondcione pripreme i koji je uz profesora Koprivicu po mom mišljenju najbolji kondicioni trener – počinje priču Radonjić i dodaje:

– Sećam se da je 2002. godine Zlatan Tomić zatražio od profesora Koprivice da mu preporuči par studenata za rad u KK Torlak. Čovek koji je dao preporuku za mene bio je Jadranko Nikolić i sa njim sam i počeo da radim kao kondicioni trener. Takođe, na njegovu preporuku sam dobio i prvi profesionalni angažman, bilo je to 2003. godine u mađarskom Debricinu gde je šef stručnog štaba bio Rajko Toroman. Tako sam uz veliku pomoć Jadranka Nikolića zakoračio u profesionalne trenerske vode i bio u prilici da od njega mnogo toga naučim – prisetio se svojih početaka Radonjić.

Doc. dr Vladan Radonjić u razgovoru sa Ognjenom Jaramazom, prvotimcem Partizana i našim studentom

Put ga je iz Debrecina potom odveo u vršačke Lajonse gde je nasledio Srđana Sarića, nekadašnjeg kondicionog trenera naše košarkaške reprezentacije, da bi na preporuku profesora Koprivice 2008. godine došao u KK Partizan. Odlična saradnja sa trenerom Duškom Vujoševićem doprinela je da zajedno pređu u redove moskovskog CSKA, da bi se potom ponovo vratio u klub iz Humske. Usledili su angažmani u Igokei, pa u reprezentaciji Crne Gore gde je sarađivao sa tadašnjim selektorom Lukom Pavićevićem, našim diplomcem na osnovnim studijama, koji je nedavno upisao i master studijski program Trener u sportu.

Iz košarkaških voda potom prelazi u odbojkaške i na poziv našeg trofejnog trenera Zorana Gajića odlazi u Azerbejdžan u ekipu Rabit. Pet godina je potom bio u ekipi Volera, da bi se pre mesec dana ponovo vratio u Partizan:

– Moram da priznam da je Partizan moja druga kuća, ali i da naglasim da će i odbojkaški klub Volero zauvek imati posebno mesto u mom srcu. To je klub u kome sam proveo pet prelepih godina, u svakom smislu, životnom i profesionalnom, i na tome sam neizmerno zahvalan gazdi kluba Stasji Kobiju i menadžeru Bojanu Šimurinu – ističe Vladan Radonjić i potom sumira utiske iz dosadašnjeg rada u Partizanu:

– Mogu slobodno da konstatujem da je sve što sam zatekao u KK Partizan veoma ohrabrujuće i daje mi optimizam da će na kraju sezona biti uspešna. Igrači su karakterno dobre individue, željne napretka i pravo je zadovoljstvo i privilegija da radim sa njima. Što se konkretno mog dela posla tiče, imao sam sreću da je profesor Koprivica na neki način bio uključen u rad i sa kondicionim trenerima Alenom Đorđevićem i Lukom Nastovim odradio sjajan posao. Igrači su spremni za najveće napore i dalji razvoj koji će, uveren sam, doprineti maksimalnim rezultatima – konstatuje Radonjić koji je sa Partizanom osvojio čak osam trofeja, tri šampionska prestena ABA lige, tri titule prvaka Srbije i dva pehara u Kupu Radivoja Koraća. Zanimljivo je da je osim prof. dr Vladimira Koprivice i doc. dr Vladana Radonjića još jedan nastavnik sa Fakulteta za sport radio kao kondicioni trener u KK Partizan, a reč je o doc. dr Adamu Petroviću.

Doc. dr Vladan Radonjić, prof. dr Vladimir Koprivica i doc. dr Adam Petrović

– Za svo moje akademsko usavršavanje posle fakultetskih studija najveći značaj imala je prof. dr Ivanka Gajić – otvara novu temu doc. dr Vladan Radonjič i sa ponosom ističe:

– Od samog početka rada Fakulteta za sport sam na neki način bio prisutan u meri u kojoj je to moje slobodno vreme dozvoljavalo. Zato mi je izuzetno drago da sam povratkom u Srbiju došao u priliku da na Fakultetu za sport budem angažovan u znatno većem obimu – kaže Radonjić koji na fizičkoj spremi individualno radi i sa našom teniserkom Olgom Danilović, takođe studentkinjom našeg Fakulteta, za koju očekuje da će u narednom periodu beležiti vrhunske rezultate.

O jedinstvenom studijskom programu u čitavom regionu – Trener u sportu, koji je akreditovan na Fakultetu za sport, Radonjić kaže:

– Mislim da je Fakultet za sport na najbolji nači napravio optimalnu interakciju između teorijskih i praktičnih saznanja u sportu u kontekstu toga da ima praktičnu funkciju, odnosno da studenti nakon završenih studija mogu uspešno da počnu rad u praksi što mislim da nije čest slučaj. Konceptualno pažnja se posvećuje stručnom osposobljavanju i prihvatanju sporta kao interdisciplinarnog područja obuhvatajući i druge srodne grane kao što su psihologija, medicina, pedagogija i tako dalje. A, o kvalitetu studijskog programa najbolje svedoči podatak je sve to prepoznato od strane brojnih nacionalnih granskih sportskih saveza pa se po završetku studija osim diploma automatski dobijaju trenerske licence.

Doc. dr Vladan Radonjić u društvu Saše Filipovskog, trenera KK Partizan

Formiranjem naučno-istraživačke laboratorije Fakulteta za sport, Radonjić kaže da je napravljen ogroman iskorak:

– To je od izuzetnog značaja. Jer, time je Fakultet za sport pokazao da je najozbiljnija moguća institucija za obrazovanje mladih ljudi koja svojim studentima omogućava uslove koje poseduju najbolji fakulteti širom Evrope u kontekstu istraživačkog rada, ali i praktične primenjivosti u svim sportskim granama – kaže Radonjić i na kraju poručuje:

– Uživam u svakodnevnom radu na Fakultetu. Imam grupu studenata koji su veoma ozbiljni i žele da se usavršavaju. Uz njih i ja postajem bolji u smislu da se trudim da predavanje pripremim na najbolji način, a u interakciji sa njima dobijam i informacije koje su nova saznanja za mene. Takođe, kolege sa kojima radim na Fakultetu u kratkom vremenskom periodu postali su moji prijatelji, koji su mi nesebično pomogli da se što brže adaptiram na moj novi životni izazov – zaključio je doc. dr Vladan Radonjić.