Intelektualac na tatamiju. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati aktuelni evropski prvak u džudou i naš novi student na master studijama Trener u sportu – Aleksandar Kukolj.

Iako se džudoom aktivno bavi već 19 godina, nijednog trenutka nije zanemario svoje obrazovanje. Naprotiv, skoro isto toliko godina posvetio je i školovanju. Kukolj je ove godine magistrirao ekonomske nauke, od malih nogu je bio odličan učenik, „vukovac“, a proglašen je za đaka generacije u OŠ „Desanka Maksimović“ i  potom u Drugoj ekonomskoj školi.

– Škola mi je oduvek dobro išla. Kada sam bio mali, najvažnije mi je bilo da su mi roditelji srećni, a jedan od načina da ih usrećim bio je da imam dobre ocene. Zato sam uvek želeo da imam sve petice. Kada sam uvideo da to mogu, nisam od toga odustajao niti sebi postavljao manje ciljeve – počeo je svoju priču Kukolj prisetivši se đačkih dana.

Priznaje da mu često postavljaju pitanje kako je godinama uspevao da uskladi brojne sportske obaveze sa učenjem. Kukolj uvek ima jednostavan odgovor:

– Iz moje perspektive ne postoji nemoguće, već samo ono što hoću i neću. Tako na primer, kad odem na pripreme za neko veliko takmičenje neke stvari ne mogu da radim, ali mogu da uzmem knjigu, čitam i učim po nekoliko sati dnevno. To mi na neki način bude relaksacija od treninga, mogućnost da radim nešto drugo i mislim o nečemu drugom – kaže Kukolj i dodaje:

– Nadam se da ću još nekoliko godina biti aktivan sportista i zato planiram da za sve to vreme radim na svom obrazovanju. Kada završim karijeru kao džudista želim da mi sva vrata budu otvorena. Kada to kažem mislim da kroz sportske rezultate koje sam ostvario, obrazovanje koje sam stekao i kontakte koje sam godinama stvarao mogu da radim ono što želim.

A, ambcije Kukulja su po običaju najveće. Da bi ih ostvario, nezaobilazna stanica na njegovom putu biće i master studije na našem Fakultetu na studijskom programu Trener u sportu:

– Nekoliko mojih drugara su studenti Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i od njih sam čuo samo reči hvale. Dakle, došao sam po preporuci. Takođe, direktor Džudo saveza Srbije, Dragan Atanasov je i prodekan za nastavu na ovom  Fakultetu, pa je i on u dobroj meri u svemu posredovao – kaže Kukolj.

Posle rvača Davora Štefaneka i Viktora Nemeša, vaterpolista Viktora Rašovića, Radomira Drašovića, košarkaša Marka Gudurića, veslača Andrije Šljukića, karatiskinje Jovane Preković, košarkašice Nataše Kovačević i još tridesetak mladih, perspektivnih i vrhunskih sportista naš Fakultet stipendiraće i master studije Aleksandra Kukolja.

– Zahvalan sam Fakultetu za sport na Novom Beogradu koji je prepoznao sve ovo što ja radim i pružio mi ogromnu podršku u mom daljem obrazovanju. Poverenje koje mi je ukazano potrudiću se da opravdam na pravi način tako što želim da osnujem svoj džudo klub koji će finansijski biti nezavistan i kojim ću pokazati i Srbiji i celom svetu da naša zemlja može da bude velesila u džuodu. Ideja je da napravim fabriku šampiona i kvalitetnih ljudi.

Kukolj je trenutno najbolji džudista na svetskoj rang listi, a pored zlatne medalje osvojene na Evropskom prvenstvu ove godine u tome su mu doprineli i trijumfi na Grend slemu u Tokiju i Abu Dabiju i Grand priju u Antaliji 2016. godine:

– Želim što više medalja i to onih zlatnih. Prošlog leta nisam uspeo da osvojim odličje na Olimpijskim igrama u Riju, verovatno nisam bio dovoljno sazreo, ali pred nama su Igre u Tokiju, pa u Parizu. Sa optimizmom gledam napred. Izgradio sam ogromno samopouzdanje, a kroz ostvarenje kratkoročnih ciljeva, siguran sam da ću uspeti da ostvarim one dugoročne. Za tri nedelje je Grend slem u Abu Dabiju gde želim da odbranim zlatnu medalju osvojenu prošle godine – zaključio je Kukolj.