Izuzetno zanimljiv Erasmus+ sport projekat pod nazivom RIVER QUIZ, na čijoj realizaciji je kao jedan od partnera uključen i Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, uspešno se privodi kraju. Ovaj projekat je nastao zalaganjem pet međunarodnih sportskih organizacija sa zajedničkom idejom da se poveća svest o ekologiji i uz to da se kroz sport i sportske igre poboljšaju veštine dece mlađeg školskog uzrasta. RIVER QUIZ projekat, Fakultet za sport sprovodi sa partnerima iz Bugarske, Mađarske, Hrvatske i Rumunije, zemlje kroz koje protiče reka Dunav, a projekat je osim na elementima obrazovanja i sporta baziran i na očuvanju prirodnih resursa.

Posle sastanaka koji su prethodno održani u Varni, Budimpešti i Samoboru, ovog vikenda domaćin skupa bio je Fakultet za sport na Novom Beogradu.

– Izvršena je retrospektiva svega onog što je urađeno do sada i isplanirani su naredni koraci – kaže doc. dr Ivana Parčina, nastavnik Fakulteta za sport koja je uključena u rad ovog projekta.

– Sa zadovoljstvom smo mogli da konstatujemo da su snimljene sve igre koje će biti prezentovane na završnom River festivalu u Rumuniji koji će se održati u junu. Zadatak svakog partnera bio je da osmisli četiri sportske aktivnosti za decu uzrasta od 6 do 11 godina koje se mogu sprovesti u vodi ili koristeći vodu. Ideja je da deca na zabavan način nauče kolika je odgovornosti na njima i kakvu značajnu ulogu imaju u zaštiti voda i vodnih resursa – konstatovala je doc. dr Ivana Parčina i potom dodala:

– Ono što je svakako važno istaći je da smo na ovim sastancima u Beogradu utvrdili sve detalje oko načina održavanja treninga i radionica za učitelje, nastavnike fizčkog vaspitanja i edukatore iz oblasti sporta. Na tim radionicama biće objašnjena kompletna metodologija koja će edukatorima pomoći da deci kroz sport i igru približe znanja o ekologiji.

Radionica za edukatore na Fakultetu za sport održaće se 2. aprila, a sve zainteresovane pozivamo da se prijave putem mejla ivana.parcina@fzs.edu.rs.