Studenti Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ kroz svoje studijske programe redovno se susreću sa praktičnom nastavom. Da povezuju teoriju sa praksom nedavno su u prilici bili studenti treće godine osnovnih studija na studijskom programu Trener u sportu.

Kroz predmet Dijagnostika u sportu studenti su na delu mogli da vide prikaz terenskog testiranja raznih motoričkih i morfoloških karaktersitika. Tom prilikom upoznali su se sa svim testiranjima i merenjima, potom učestvovali i u realizaciji, a prikupljene podatke su kroz pisani izveštaj morali statistički da obrade i analiziraju što je ujedno bio i uslov da izađu na ispit.

Testiranje je vršeno u Mačevalačkom klubu Crvena zvezda i fitnes centru „Studio No1“, a testiranja su vršena na Zvezdinim mačevaocima i našim studentima.

Kroz teorijski deo studenti se upoznavaju sa pojmom dijagnostike, vrstama istraživanja i istraživačkim tehnikama kao što su testiranje, anketiranje, skaliranje… Ono što je najvažnije u ovom predmetu ja da studenti navedene teorijske delove mogu da realizuju  i primene u praksi. U prilici su da nauče koji testovi mere određenu motoričku sposbnost, da primene taj test, zatim da obrade rezultate, napišu izveštaj i da taj izveštaj ne završi u fioci nego da koristi u unapređenju trenažnog procesa – objasnio je doc. dr Nemanja Ćopić. koji na Fakultetu za sport na Novom Beogradu predaje na Katedri Trener u sportu.