Uspešna saradnja Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Olimpijskog komiteta Srbije iz godine u godinu svoju potvrdu dobija u praksi. Ugovor koji je potpisan u martu 2018. godine obezbedio je da Fakultet za sport na godišnjem nivou stipendira 20 srpskih olimpijaca sa željom da se ulaganjem u obrazovanje vrhunskih sportista i perspektivnih sportskih stručnjkaka iz raznih oblasti doprinese dodatnom razvoju srpskog sporta i tako utaba put do novih medalja.

Odlukom Olimpijskog komiteta, koji određuje kriterijume, nova stipendiskinja našeg Fakulteta na studijskom programu Trener u sportu, postala je džudistkinja Andrea Stojadinov, koja je ove jeseni ostvarila vrhunske rezultate, nezabeležene u novijoj istoriji.

Andrea je  u kratkom vremenskom roku osvojila titulu šampiona države, postala juniorski prvak Evrope, osvojila bronzu na EP za mlađe seniore i okitila se srebrnom medaljom na seniorskom Evropskom prvenstvu u Pragu. Zato i ne čudi što je jedan od kandidatima za laskavu titulu „Zveza u usponu“ koju dodeljuje Međunarodna džudo federacija.

– Presrećna sam zbog rezultata koje sam ostvarila. Desilo se nešto zaista nesvakidšnje, da su čak tri šampionata Evrope zbog svih problema sa pamndemijom virusa COVID-19 organizovana u svega dvadesetak dana. Zbog tempiranja forme, sprečavanja mogućnosti da dođe do povreda, praktikuje se da razmak među takmičenjima bude bar od dve do tri nedelje. Ali, uz veliku podršku trenera i dozvolu Džudo saveza Srbije, sam uzela učešće na juniorskom, zatim šampionatu za mlađe seniorke i seniorskom Prvenstvu Evrope i uspela da osvojim čak tri medalje – kaže Andrea Stojadinov.

Shodno postignutim rezultatima Andrea ima izborenu normu za Olimpijske igre u Tokiju koje su na programu 2021. godine:

– Trenutni plasman ću morati da sačuvam do juna, kada se zaključuju rang liste. Nadam se da ću biti uspešna i da ću imati priliku da se takmičim na najvećoj svetskoj smotri sporta u Japanu naredne godine. To bi bilo ostvarenje mog sna. Moji planovi, kada su Olimpijske igre u pitanju, bili su prvobitno vezani za Pariz 2024. godine, ali s obzirom da sam tokom pauze u takmičarskim aktivnostima, usled novonastalih okolnosti na globalnom nivou, mnogo napredovala mislim da ni medalja u Tokiju nije nedostižna.

Zanimljivo je da je Andrein trener u njenom matičnom klubu Crvenoj zvezdi, ali i u reprezentaciji naš diplomac Nemanja Nikolić.

Nemanja Nikolić i Andrea Stojadinov

– Imamo izvanrednu komunikaciju, jednostavno smo se odlično uklopili i sve funkcioniše na najvišem nivou. Već dve godine sarađujemo u Crvenoj zvezdi, a kroz reprezentativne aktivnosti radili smo zajedno još od 2015. godine – kaže Andrea Stojadinov i ističe da je upravo preko svog trenera dobila preporuke za studije na Fakultetu za sport.

– Moja velika želja je da ostanem u džudou i kada završim takmičarsku karijeru i u tome će mi pomoći Fakultet za sport. Veoma sam zahvalna Olimpijskom komitetu Srbije na poverenju koje mi je ukazano, ali pre svega Fakultetu za sport koji ne samo da je obezbedio stipendije, već i specifičan program studija koji aktivnim sportistima omogućava da se neometano bave svojim sportskim obavezama i uporedo stiču preko potrebno obrazovanje. Priveligija je i čast je biti deo tima koji daje znanje za medalje.

Za ogromnu ljubav koju ima pre džudou Andrea veliku zahvalnost duguje svom starijem bratu Aleksi:

 Džudo je moja velika ljubav, a mislim da vrhunski rezultati mogu da se ostvare samo

– Mislim da sam imala samo dve godine kada je moj brat Aleksa počeo da trenira. Roditelji su ga vodili na treninge, ja sam naravno išla sa njima, pa sam tako od svoje druge godine bila na stručnjači. Tu sam prvo trčkarala i igrala se sa drugom decom, a onda sam već sa četiri godine izrazila veliku želju da i ja počnem da treniram. Od tada sam zaluđena ovim sportom – zaključila je Andrea Stojadinov.