PROGRES (Promoting Green Strategies in Sport) je još jedan vredan projakt u kojem aktivno učestvuju Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Sufinansira ga Evropska komisija kroz program ERAZMUS + Sport.

Projekat naglašava ulogu porodice u promociji fizičke aktivnosti koja poboljšava zdravlje i podstiče bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću dece i roditelja na otvorenom u zemljama Jugoistočne Evrope. Konzorcijum partnera čine organizacije iz Rumunije, Italije, Belgije, Bugarske, Slovačke, Grčke i Srbije.

Na prvom sastanku održanom u Rimu 3. i 4. oktobra, kome je ispred našeg Fakulteta prisustvovala doc. dr Ivana Parčina, prodekan za međunarodnu saradnju, usaglasili smo se sa partnerima koji su nam ciljevi i zadaci.  Osnovni cilj projekta je da razvije obrazovne resurse koji će angažovati vaspitače, učitelje, nastavnike fizičkog, trenere i roditelj i motivisati ih da zajedno sa decom promovišu bavljenje sportskim aktivnostima na otvorenom korišćenjem novih tehnologija i gejmifikovanih aktivnosti.

Osnovu projekta čini razvoj edukativnih igara zasnovanih na resursima i alatima koji će proizvesti novi sportski model koji će koristiti nove tehnologije i biti koristan u svakom dobu koje može zahtevati socijalno distanciranje.

U fokusu su deca mlađeg uzrasta i njihovi roditelji jer se u ovoj starosnoj grupi razvijaju navike vežbanja i zato je važno intervenisati. Razvijanje edukativnog materijala i sredstava pogodnih za razvoj pozitivnih stavova i ponašanja prema fizičkoj aktivnosti kod dece mlađeg uzrasta ostvarićemo kroz koncept porodične vežbe.

Specifični ciljevi projekta koje smo postavili uključuju:

  • Izradu istraživačke studije o najboljim praksama u vezi sa promovisanjem fizičkih aktivnosti na otvorenom,
  • Sprovođenje terenskog istraživanja o tome kako poboljšati interakcije roditelja i dece,
  • Razvijanje obrazovnog materijala,
  • Ispitivanje upotrebljivosti i efikasnosti obrazovnog materijala,
  • Razvijanje i predlaganje evropske javne politike za redefinisanje i unapređenje interakcije roditelj-dete koje olakšavaju učešće u fizičkoj aktivnosti na otvorenom,
  • Kreiranje i razvoj namenske mobilne aplikacije koja će podsticati ljude da se bave fizičkom aktivnošću na otvorenom.

Naši istraživači doc. dr Svetlana Petronijević i prof. dr Nemanja Ćopić već rade na realizaciji projektnih aktivnosti, a partnere iz organizacija Asociatia Umanista Romana, ECOS, EPSI, Sushal hub sdruzhenie, Adel Slovakia i P.A.C. Olympiada očekujemo krajem marta u Beogradu kada ćemo analizirati urađeno i dogovoriti naredne korake koji nas očekuju tokom 24 meseca trajanja ovog projekta.