Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ ovog leta započeo je važan projekat – FAMS (Fostering FemAle Management Leaders in Sports), čiji je osnovni cilj da uravnoteži nedovoljnu zastupljenost žena u sportu.

Vodeći se idejom da je sport jedna od najmoćnijih platformi za promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka, glavni zadatak kojem težimo je zapošljavanje u sektoru sporta i podsticanje socijalne uključenosti i ravnopravnih mogućnosti. Želimo da negujemo rodnu ravnopravnost i jednaku zastupljenost u oblastima treninga, obrazovanja i donošenja odluka.

Prvi projektni sastanak održan je u Bukureštu između 5. i 7. septembra. U ime Fakulteta za sport sastanku su prisustovale doc.dr Ivana Parčina, prodekan za međunarodnu saradnju i Sanja Petrešević, gde su sa članovima konzorcijuma razgovarali o narednim koracima neophodnim za uspešnu realizaciju projekta. Tom prilikom su utvrđeni zadaci u okviru radnih paketa, dogovorena podela odgovornosti i započeta jedna uspešna saradnja.

Očekivani rezultati koji bi trebalo da proisteknu iz ovog projekta u narednih 30 meseci su:

  1. Izveštaj o istraživanju potreba za ravnomernom rodnom zastupljenosti u upravljačkim sportskim pozicijama,
  2. Nastavni planovi i programi za dodatnu obuku u sektoru sporta,
  3. Format obuke,
  4. Veb platforma „Liderke u sportu”,
  5. Mobilna aplikacija „Mentorski program: Postati poslovna žena u sportu

Konzorcijum čine Asociatia se Poate iz Rumunije, EPSI ( European Platform for Sport Innovation) iz Belgije, Riječki sportski savez iz Hrvatske, Association Mundus Bulgaria iz Bugarske, Mine Vaganti iz Sardinije, UNEFS (Univeritatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti) iz Rumunije i naš univerzitet Union Nikola Tesla. Sve aktivnosti na ovom projektu u ime Univerziteta sprovodiće Fakultet za sport.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz program Erasmus + sport.