Beograd, 18. april 2015. godine.

Fakultet za sport je ove godine takmičarski nastupio na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu u okviru Državnog prvenstva u štafetnom polumaratonu za studente. Učestvovale su dve ekipe, muška u sastavu: Milovan Čvokić, Bojan Matić, Luka Jordanović i Darko Habuš, kao i mešovita, koju su činili: Branko Lazović, Emilija Milčić, Gorana Cvijetić i Ognjen Stojanović. U konkurenciji 15 fakulteta, Fakultet za sport je u kategoriji mešovitih studentskih štafeta osvojio prvo mesto u vremenu 1h34’48’’ i postao državni prvak u štafetnom polumaratonu, dok je muška štafeta polumaratonsku trku istrčala u vremenu 1h36’01’’ i zauzela šesto mesto. Ostvareni rezultat je svakako za ponos.

U skladu sa svojim bazičnim strateškim i programskim opredeljenjima, Fakultet za sport neguje aktivan saradnički odnos sa Beogradskim maratonom, uvažavajući njegov značaj kao najveće i najmasovnije tradicionalne sportske manifestacije naše zemlje i njenog glavnog grada. U duhu daljeg razvoja dobrih odnosa, studenti Fakulteta za sport, u društvu kadeta Vojne akademije, organizovali su rad Okrepne stanice, na 15-om kilometru polumaratona, kod TC Mercator na Novom Beogradu, i na taj način dali svoj doprinos tradicionalno dobroj organizaciji ove prestižne manifestacije.

Kroz organizaciju niza pratećih edukativnih aktivnosti održanih u periodu od 3. marta do 17. aprila u Domu omladine Beograd za učesnike ovogodišnjih trka: maratona, polumaratona i trke zadovoljstva, Fakultet je opravdao poverenje Beogradskog maratona potvrdivši se u ulozi angažovanog partnera ovog značajnog sportskog događaja.

Naime, Fakultet za sport i Trkačko-rekreativni klub „Beogradski maraton“ su, u sklopu programa pružanja besplatne stručne pomoći zainteresovanim za učešće u trkama na 28. Beogradskom SuisseGas maratonu, realizovali šest predavanja, dve klinike i jednu stručnu tribinu. Kroz proces edukacije, koju su sproveli profesori sa Fakulteta za sport i saradnici iz Udruženja za sportsku medicinu Srbije, Evropskog instituta sporta, Joga saveza Srbije i iskusni maratonci, prošlo je 200 trkača početnika, aktivnih rekreativaca i aktivnih sportista. Oni su na taj način dobili priliku da steknu korisna saznanja i razmene iskustva o kontroli zdravstvenog stanja i ishrani, doziranju opterećenja u trenažnom procesu i na trci, psihološkoj pripremi za trku i izboru odgovarajuće taktike i opreme za trčanje, o zamoru, odmoru i oporavku posle treninga i trke, kao i o primeni joge u rekreativne i takmičarske svrhe kroz savremene teorijske postavke i aktuelne primere iz prakse.

Fakultet za sport se već sprema za naredni, 29. Beogradski maraton, na kome će biti još angažovaniji i takmičarski spremniji.

Više fotografija možete videti u Galeriji.