U hrvatskom Samoboru je održan treći po redu projektni sastanak kojem su, pored organizatora Udruge Sport Viv prisustvovali partneri iz Asociatia Se Poate iz Rumunije, Youth Sports Club Varna iz Bugarske, Hope for Children iz Mađarske i predstavnice Fakulteta za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” Sanja Petrešević i doc. dr Ivana Parčina.

Na sastanku se razgovaralo o do sada pripremljenim materijalima, završenim fazama istraživanja i najavljene su naredne aktivnosti. Sledeći susret je zakazan za kraj marta u Beogradu.

Projekat RIVER QUIZ (RQ) nastao je zalaganjem pet međunarodnih sportskih organizacija sa zajedničkom idejom da se poveća svest o plavoj ekonomiji i pri tome poboljšaju veštine dece mlađeg školskog uzrasta kroz sport i sportske igre. Glavni cilј je promovisanje obrazovanja pomoću sporta uz poseban fokus na izradi održivog i uzbudlјivog programa zasnovanog na sportovima vezanim za vodu.

Projektni partneri, svi smešteni u zemljama kroz koje protiče Dunav, pokrenuli su zajedničku inicijativu u kojoj koriste sport kao vaspitno sredstvo i podižu ekološku svest i empatiju dece i njihovih roditelja, učitelja i trenera.

Aktivnosti u okviru ovog Erasmus + sport projekta orijentisane su na istraživanje, korišćenje i promociju tradicionalnih sportova i igara koje koriste vodu kao osnovu za dobro ekološko obrazovanje. Partneri će u svojim zemljama odabrati po četiri igre i pokazati učesnicima projekta kako tradicionalni sportovi i prilagođene igre mogu promeniti percepciju lјudi o mnogim pitanjima vezanim za vodu.

Koncept projekta kombinuje dve osnovne stvari u lјudskom životu, vodu i kretanje (fizičku aktivnost), posebno obraćajući pažnju na usmerenost ka plavoj ekonomiji i uštedi vodenih resursa i načina na koji se oni mogu koristiti u sportskom obrazovanju i zaštititi kroz edukaciju u sportu. Pažljivo su isplanirane sve aktivnosti koje će pomoći u oblikovanju mlade generacije sa održivim društvenim ponašanjem. Očekuje se,  da će inspirisani njima, svoje navike promeniti i njihovi stariji poznanici, rođaci i prijatelјi.