Beograd, 24. 02. 2017.

Fakultet za sport je proširio krug partnera potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Fakultetom za šport Univerziteta u Ljubljani. Sporazum su u Ljubljani potpisali predsednik Saveta Fakulteta za sport Bojan Sekulić i dekan Fakultete za šport, prof. dr Milan Žvan.

fakultet-za-sport1

Delegacija Fakulteta za sport, koju su činili Bojan Sekulić, predsednik Saveta, te nastavnici prof. dr Franja Fratrić i doc. dr Nemanja Ćopić, kao i gostujući prof. dr Mithat Blagajac boravila je u službenoj poseti Fakultetu za šport u Ljubljani. Cilj poste bio je uspostavljanje dugoročne naučne i pedagoške saradnje sa tom renomiranom obrazovnom institucijom iz oblasti sporta. Otvoreni i prijateljski razgovori vođeni su sa rukovodstvom Fakultete za šport, koje su, pored dekana prof. dr Milana Žvana, činili i prof. dr Jožef Križaj, prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Damir Karpljuk, prodekan za nastavu, prof. dr Janez Vodičar, direktor Instituta za šport, profesor Milan Čoh, šef katedre za biomehaniku sporta i dr Radoje Milić, šef laboratorije za fiziologiju sporta.

Potpisani sporazum predviđa:

– uzajamno povezivanje i razmena univerzitetskih nastavnika, saradnika i naučno-istraživačkih radnika, kao i studenata osnovnih i diplomskih studija;

– organizovanje letnjih škola, seminara i drugih oblika razmene znanja;

– razmena stručne literature, udžbenika i drugih fakultetskih publikacija;

– izvođenje zajedničkih naučno istraživačkih projekata;

– razmena iskustava na području uvođenja kreditnog sistema na osnovnim i diplomskim studijama;

– razmena iskustava na području informacionih sistema i komunikacija, kao i njihova upotreba u nastavnom procesu;

– razmena administrativnog osoblja radi sticanja iskustava i znanja, potrebnih za izvođenje savremenog pedagoškog procesa i naučno-istraživačkog rada.

tina-maze-3

Profesor Žvan i gospodin Sekulić su istakli da obe strane imaju šta da unesu u buduću saradnju i da se raduju zajedničkom radu. Posebno su istakli činjenicu da obe države, Slovenija i Srbija, imaju puno razloga da budu ponosne na rezultate svojih sportista i da bi bilo dobro da ih u tom smislu prate i druge, važnije, društvene delatnosti.

Na marginama službenih razgovora predsednik Saveta našeg fakulteta imao je priliku i zadovoljstvo da razgovara sa istinskom šampionkom, jednom od najboljih skijašica u ovom veku, pobednicom Svetskog kupa u alpskim disciplinama 2013. godine i dvostrukom Svetskom prvakinjom, Tinom Maze, koja je prihvatila poziv da bude gost našeg fakulteta i po prvi put poseti Beograd.

Nakon više nego uspešnog boravka u Ljubljani, delegacija Fakulteta za sport je otputovala u Zagreb, gde će učestvovati na 15. Međunarodnoj konferenciji Udruženja kondicijskih trenera Hrvatske, koja se održava 24. i 25. februara.