Beograd, 24. 11. 2016.

Uprkos činjenici da je mlada visokoškolska institucija koja egzistira nepune 4 godine, naš fakultet može poslužiti kao primer dobre prakse velikom broju daleko starijih članova akademske zajednice, kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, i ne samo u Srbiji. Primera za takav zaključak je više, a nova potvrda je stigla ovih dana iz Brisela. Naime, Fakultet za sport je postao punopravan član Evropske platforme za inovacije u sportu (The European Platform for Sport Innovation – EPSI), kao prva i jedina članica koja dolazi iz države van Evropske unije i prva sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Ovu prvu činjenicu nisu nikako predvideli pri svom osnivanju, tako da je bilo potrebno dosta vremena i napornog rada da tu prepreku savladamo.

epsi

Kakve će koristi imati srpski sport imati od članstva Fakulteta za sport u organizaciji EPSI, a preko nje i u Evropskoj kući sporta, pojasnila je dekanka, prof. dr Ivanka Gajić.

– Svoje članstvo u Evropskoj kući sporta, koju je pored EPSI-a osnovalo još 5 partnera (EuropeActive, FESI, ICSS, Sport & Citizenship, Pl4y International), a podržalo dodatnih 14 relevantnih organizacija (ACES Europe, EMCA, EHLA, Sporsora, FEDAS, EFCS, JJIF, EC, OE, FIM Europe, EFSMA, ENOS, ENAS, ESSNA, EOG), Fakultet za sport će nastojati da iskoristi za dobrobit srpskog sporta u celini i bude njegov „ambasodor“ u Briselu. Cilj je realizacija aktivnosti i projekata, u saradnji sa partnerima iz Evrope koji imaju pristup evropskim fondovima, kojima sportske organizacije iz Srbije, bez imalo sumnje, mogu doneti dodatni kvalitet i podići vrednost. Na taj način bi vremenom izgradile poziciju pouzdanog i poželjnog partnera, što bi, gledano na duge staze, obezbedilo, ne samo njihov opstanak, već i ubrzan razvoj i napredak. Sigurna sam da je naš sport veoma cenjen u Evropi i Svetu, često i više nego kod nas, i da će sa zadovoljstvom biti prihvaćen, kao jedna vanredna vrednost – navela je dekanka.

EPSI je mrežna asocijacija koja okuplja organizacije iz Evrope, a poseban akcenat stavlja na inovacije u oblasti fizičke aktivnosti,  sporta, rekreacije i zdravlja. Ova međunarodna organizacija teži da kreira društvo otvoreno za novine u razvoju sportske industrije u Evropi, epsi-i-fzsa sve to s ciljem podsticanja tehnoloških inovacija.

Jedna od glavnih ambicija EPSI-ja jeste povezivanje njenih članova koji će, potom, partnerski raditi na ostvarivanju najrazličitijih projekata, u cilju unapeđenja sporta, zdravlja i rekreacije. Jedna od njenih osnovnih aktivnosti jeste da istražuje i sakuplja informacije o projektima Evropske unije, kao i njihovo prezentovanje svojim članovima. Ovo će omogućiti nastavnicima, saradnicima i studentima FZS-a da učestvuju u projektima EU iz oblasti sportskih inovacija. Osim toga, našem fakultetu je omogućen pristup istraživanjima EPSI-ja koja se tiču inovacija u sportu, na nivou cele sportske industrije u svetu.

Strateški ciljevi Fakulteta za sport su, pored svih nivoa akademskog obrazovanja i stručnog osposobljavanja, učešće u projektima i međunarodna obrazovno-naučna saradnja. Zato veliku pažnju poklanjamo međunarodnim partnerima i mobilnosti studenata u procesu obrazovanja. I iz tih razloga je ova saradnja dragocena. Na taj način Fakultetu za sport su otvorena vrata ka novim partnerstvima i projektima, kao i afirmacija na međunarodnoj naučnoj i istraživačkoj sportskoj sc02-1-logo-lat-200pxeni“.

Primenom najsavremenijih pedagoških metoda i tehnika, uz aktuelne i primenljive nastavne programe, naš fakultet je izgradio i razvio modernu i funkcionalnu obrazovnu ustanovu. Ustanovu koja nastoji da prati svetske trendove visokog obrazovanja, istovremeno negujući dobre osobine tradicionalnog obrazovnog sistema i koja teži potpunom ispunjavanju zahteva okruženja, kako bi obezbedila poverenje i zadovoljstvo svojih studenata, sportskih subjekata i šire društevne zajednice. Time smo se pokazali kao ravnopravan i pouzdan partner mnogim stručnim i naučnim ustanovama, sportskim i medijskim organizacijama, kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Jedan smo od retkih fakulteta u Srbiji koji se može pohvaliti posedovanjem međunarodnog sertifikata za kvalitet. Vrata našeg fakulteta su uvek otvorena za nove, obrazovane, inovativne i adaptivne mlade snage, gladne izazova i afirmacije.

02-znjanje-za-medalje-lat

Predstojeći Sajam sporta ćemo iskoristiti da upoznamo svoje partnerske organizacije, pre svega nacionalne granske sportske saveze i Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, sa mogućnostima koje su pred nama. Napravićemo akcioni plan i u skladu sa njim realizovati aktivnosti, a neke smo već i započeli.

Nakon svega rečenog jednostavno je izvući zaključak. Srpski sport i srpska pamet ne priznaju granice. Hrabro koračajući, ruku pod ruku, ruše barijere i grade sebi visoku poziciju u evropskom koordinatnom sistemu vrednosti. I dalje idu korak, dva, ispred našeg društva, trasirajući mu siguran put ka napretku. Ostaje nam nada da će i druge, važnije društvene delatnosti, slediti ovaj, hvale vredan primer.