Beograd, 16.06.2016.

Kao deo Strategije razvoja sporta na teritoriji opštine Kikinda, započeo je rad inovativne „NTC učionice“, jedinstvenog sistema sportskog vežbanja namenjenog deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Reč je o programu koji je osmislio dr Ranko Rajević, u okviru Nikola Tesla Centra, koji omogućava da se razvije pun potencijal deteta stvaranjem sinapsi između nervnih ćelija. Od broja sinapsi zavisi intelektualna sposobnost pojedinca, a one se intenzivno formiraju do pete (50%), sedme (75%) i dvanaeste godine (90%).

U saradnji sa Sport Screening-om i Fakuletom za sport osmišljena je zajednička akcija sistemskog praćenja antropo-morfološkog i motoričkog razvoja dece, što rezultira pravilanim razvojem sportista i sprečavanjem od povreda.

Veoma je važno da se ovo testiranje kontinuirano sprovodi u vremenskom periodu od 6 meseci da bi se omogućilo što preciznije praćenje efikasnosti primenjenih trenažnih procesa na sportiste.

Testiranje i obradu podataka vrše Nemanja Ćopić, docent na Fakultetu za sport u Beogradu i Marko Stanković, profesor fizičkog vaspitanja. U sprovođenju terenskog testiranja učestvuje i 15 sportskih stručnjaka, kao i koordinator rada “NTC učionice”, Ljubomir Vasičin.

Cilјevi i benefiti koje omogućava testiranje i praćenje dece u ovom uzrastu su sledeći:

– Pruža uslove za ranu stimulaciju motoričkih i intelektualnih sposobnosti čime se njihov genetski potencijal maksimalno koristi kako motorički tako i intelektualni kroz „NTC sistem učenja“.

– Daje mogućnost za stvaranje jedinstvene baze podataka za svako dete (sa svim sportskim merenjima i testiranjima) kao osnovu za kasnija usmeravanja dece u određene sportske grane. Konkretizaciju ovog cilјa predstavlјa testiranje koje se upravo sporovodi.

– Ovo je jedini programski i sistemski oblik organizovanog stručnog vežbanja koji je besplatan i namenjen je svoj predškolskoj deci i učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

– Mogućnost za kontinuirano praćenje opšteg sportskog napredka od 5. do 12. godina (formiranjem Sportskog kartona za svako dete i kontinuiranog praćenja kroz periodična merenja i testiranja).

– Ukazuje se praktična i relana mogućnost vaspitačima i učitelјima koji rade zajedno sa NTC timom, da svoju nastavu obogate kroz „NTC sistem učenja“ kao i da unaprede svoje redovne časove fizičkog vaspitanja.

– Jedini besplatan oblik sportskog vežbanja koji se sprovodi u kontinuitetu.

– Postavlјanjem velikog spektra motoričkih zahteva, kod dece se formira široka motorička osnova.

– Stvara dobre navike kod dece za zdravim sportskim životom.

– Stvara bazu za razvoj zdravih lјudi koji će sutra činiti naše društvo.

– Sublimira veliki broj stručnog kadra u našem gradu, iz što većeg broja sportskih grana za rad sa najmlađima.

– Pruža realnu mogućnost svoj deci da se kroz stručno vođeni rad, po akreditovanim programima i potpuno besplatno, bave sportom u otvorenom i organizovanom sistemu, kontinuiranog sportskog rada.

Fakultet za sport sa posebnom pažnjom podržava istraživačke poduhvate, čime se dugoročno doprinosi razvoju sporta i sportista. Upravo neadekvatna i neprimerena trenažna tehnologija, koja nije prilagođena svakom detetu, izdvojila se kao jedan od ključnih problema na Okruglom stolu „Savremeni pristupi radu sa mlađim kategorijama u rukometu“, koji je u aprilu organizovao naš fakultet.

Ovakvo testiranje i praćenje svakog deteta, u pomenutim uzrasnim kategorijama, dovešće do individualnog osmišljavanja trenažnog procesa sportista i time doprineti pravilnijem fizičkom razvoju dece i omladine, dostizanju boljih atletskih performansi mladih sportista, značajnom smanjenju rizika od povreda i produženom trajanju karijere.