Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” iz Beograda u saradnji sa Univezitetom iz Valensije i Sportlab organizacijom iz Italije, kao i sa partnerima iz Belgije, angažovan je na Erasmus+ sport projektu pod imenom WISE (Women’s Involvement in Steady Exercise).

WISE projekat je usmeren na podsticanje mladih žena za uključivanje u fizičke aktivnosti i prihvatanje zdravog načina života. Glavni cilj ovog projekta je utvrđivanje uticaja vežbanja i zdravog života na telesni sastav žena uzrasta od 15 do 24 godine.

Projektom se definiše i specifičan WISE program vežbi – multidimenzionalni model sprege između telesnog sastava, načina života i ishrane koji bi omogućio pravljenje optimalnih obrazaca ponašanja u životnim navikama kao planiranu korektivnu meru, ali i stimulisao žene u zemljama Evropske unije da ne odustaju od sporta.

Odabrane žene iz Srbije, Španije i Italije učestvovaće u programu u periodu od marta do septembra.

Prvi korak je popunjavanje onlajn ankete u period od 24. do 28.januara. Nakon popunjavanja ove ankete, kontaktiraćemo one devojke koje zadovolјavaju kriterijume za uklјučivanje u projekat. Izabraćemo 100 žena koje ćemo pratiti u navedenom periodu. Uradićemo tokom februara nekoliko testova koji uključuju merenje visine, težine, telesnog sastava i motoričkih sposobnosti. U ovom projektu učestvovaće samo žene iz Beograda. Ti testovi vam neće oduzeti mnogo vremena, biće urađeni u jednom terminu. Testiranje će se po istom principu obaviti i u septembru.

Odabranim učesnicama uručićemo pametne satove neophodne za realizaciju ovog istraživanja. Neophodno je da sat koji dobijete sinhronizujete sa telefonom, instalirate WISE aplikaciju na telefon i sat nosite u kontinuitetu od 1. marta do 1. septembra. To su sve obaveze za one koje budu naša kontrolna grupa.

Nakon sprovedenih testova u februaru, od 100 odabraćemo 50 žena koje će aktivno učestvovati u WISE programu. One će dobiti preporuke nutricioniste uz predloge jelovnika, kao i pristup onlajn treninzima koji će se održavati dva puta nedeljno. Njihov program traje od 1. marta do 1. septembra, nakon čega pristupaju ponovnom testiranju. Sve parametre koji su nam neophodni za istraživanje pratićemo preko pametnog sata u navedenom periodu.

Da bi vaši odgovori stigli, veoma je važno da označite opciju „Ja nisam robot” i da pritisnete dugme za prosleđivanje odgovora.

https://form.nativeforms.com/zkzYR1jZm40U5cjMF1Db

 Hvala Vam mnogo na saradnji i vremenu koje ste nam posvetili.