Beograd, 04.06.2016.

U Domu kulture „Studentski grad“ održana je Međunarodna naučna konferencija „Žene u sportu“, koju drugu godinu zaredom organizuje Fakultet za sport. Jedna stvar oko koje su se saglasili svi učesnici Konferencije jeste veliki značaj i doprinos žena kako na rukovodećim pozicijama u sportskim strukturama, tako i u profesionalnom i rekreativnom sportu.

Dobrodošlicu svim gostima, izlagačima i učesnicima poželela je, u ime Fakulteta za sport, dekanka prof. dr Ivanka Gajić, nakon čega je pozdravnu reč uputila Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović i potpredsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

– Kada je reč o ravnopravnosti, želim da istaknem da nije u pitanju nikakav rat polova. Unapređivanje položaja žena u svim sferama, pa tako i u sportu, nije moguće bez partnerskog odnosa i bez podrške muškaraca. Jednim partnerskim odnosom možemo pobolјšati položaj žena i ukupan društveni sistem jer žene čine 52% društva. Žene su veoma obrazovane i predstavlјaju vrlo značajan intelektualni potencijal. Svaka zemlјa koja želi da bude moderna i želi da bude konkurentna na tržištu neće se odreći tako značajnih resursa i potencijala – istakla je gospođa Drašković. U ime Sportskog saveza Srbije, prisutnima se obratio Nemanja Svetličić i poželeo uspešnu Konferenciju.

Fakulutet za sport je na ovoj Konferenciji odlučio da promeni formu uvodnog izlaganja, pa je klasično pojedinačno prezentovanje zamenjeno okruglim stolom na kome su učesnice imale priliku da otvoreno diskutuju o položaju žena kako u društvu, tako i u sportu. Nakon toga, usledilo je prezentovanje prispelih radova.

Moderator ovog naučnog skupa bio je doc. dr Dragan Atanasov, prodekan Fakulteta za sport.

Uvodni izlagači:

  1. Vladana Jović, zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom;
  2. Milica Vesić, direktorka Antidoping agencije Republike Srbije;
  3. Katarina Sinđelić, novinarka Sport Network-a;
  4. Ivana Dukić, posebna savetnica u Ministarstvu omladine i sporta;
  5. Ljubica Baćanac, prof. dr psihologije;
  6. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kao jedan od klјučnih problema izdvojen je nejednak tretman i pružanje šansi muškarcima i ženama, te stoga, jedan od glavnih cilјeva u ovoj oblasti mora biti ostvarivanje jednakih startnih pozicija oba pola, tj. kreiranje društva istih šansi. Primećen je trend da žene, u odnosu na muškarce, moraju mnogo više da rade kako bi zauzele rukovodeće pozicije.

Činjenica je da postoji nedvolјna afirmacija žena posebno u rekreativnom sportu. Iako je Srbija iznedrila veliki broj vrhunskih sportsita, građani ipak nisu razvili kulturu rekreativnog bavlјenja sportom. Da bi se to postiglo, neophodno je podizanje svesti koje se ostvaruje partnerskim delovanjem državnih institucija i sportskih organizacija. Na kraju, računica je jasna – jedan uložen dinar u sport znači 3 uložena dinara manje u zdravlјe.