Legendarni srpski i jugoslovenski rukometaš, potom i trofejni trener Branislav Pokrajac, preminuo je danas u Beogradu u 72. godini.

Čuveni profesor, među prijateljima poznatiji kao Kraja, rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo. Za reprezentaciju je nastupio 180 puta, postigao 510 golova i osvojio olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, kao i dve bronze na Svetskim prvenstvima. Kao najbolje levo krilo na svetu dva puta je igrao za tim IHF.

Kao selektor reprezentacije Jugoslavije „plavi“ su ostvarili najveće uspehe – osvojeno je olimpijsko zlato u Los Anđelesu 1984. godine, a na svetskom prvenstvima 1982. srebro i bronza 2000. godine.

Radio je u zemlji i inostranstvu, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijama Španije, SAD-a, Egipta i Katara.

Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu, držao je predavanja i seminare trenerima širom planete, a učestvovao je i na okruglom stolu u organizaciji našeg Fakulteta pod nazivom „Rukomet danas, sutra“ 2015. godine.

Za postignute uspehe u rukometu dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a na našu veliku žalost poslednjih desetak godina nije ga bilo ni na jednoj od funkcija u srpskom rukometu.