Po znanje za medalje, ali i akademsko zvanje, na Fakultet za sport već godinama unazad dolaze brojni istaknuti i već afirmisani stručnjaci u svojim oblastima. Kvalitet studijskih programa koje nudimo kao i lista eminentnih profesora koji su angažovani na našem Fakultetu, garant su sticanja vrhunskog obrazovanja. Zato i ne čudi što su među diplomcima i studentima Fakulteta za sport sada uspešni sportski direktori vaterpolo klubova Šabac i Radnički, Anto i Jugoslav Vasović (Menadžment u sportu), istaknuti rukometni stručnjak Dragan Đukić (master Trener u sportu), selektor vaterpolo reprerezentacije Crne Gore Vladimir Gojković (Trener u sportu), zatim Roksanda Atanasov (Master trener u sportu), trener svetske prvakinje u karateu Jovane Preković, kao i Nemanja Nikolić (Trener u sportu), jedan od trenera u džudo reprezentaciji Srbije. Takođe, Fakultet za sport kao svoju visokoobrazovnu ustanovu izabrali su i poznati sportski novinari Milan Bigović (RTS), Ilija Kovačić (Sport klub), Aleksandar Miletić (Politika) i mnogi drugi…

Master rad na našem Fakultetu odbranio je i još jedan vrhunski i dokazani stručnjak Andreja Milutinović, koordinator medicinske službe i fizičke pripreme Fudbalskog saveza Srbije i FK Dinamo Moskva. Milutinović je najvišu ocenu dobio za master rad na temu „Model mišićne jačine i snage vrhunskih fudbalera nakon rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenata“, a mentor je bio prof. dr Nemanja Ćopić.

– Moja želja je bila da ovim radom pokažem da su fudbaleri nakon rehabilitacije prednjeg ukrštenog ligamenta ovim metodama spremni da se u potpunosti uključe u trening, bez rizika od obnavljanja povrede. Da bi se utvrdilo stanje nakon operacije rađena su testiranja na izokinetičkom dinamometru gde je utvrđeno kakve su karakteristike sile i snage mišića nogu. Istraživanje je trajalo devet meseci i nakon tog vremenskog perioda rađena je procena oporavka. Istraživanje je rađeno na fudbalerima različite starosti, iz različitih fudbalskih liga, različitog porekla. Veoma sam ponosan jer je ovaj master rad pokazao i dokazao svoju relevantnost, jer dve i po godine nakon utvrđivanja vrednosti oporavka niko od igrača koji su testirani se nije povredio. Upravo te rezultate sam i predstavio kroz svoj rad – zadovoljno je konstatovao Andreja Milutinović i dodaje:

– Moram da se zahvalim svim ljudima na Fakultetu za sport, a posebno profesorima, koji su mi zaista izašli u susret i u velikoj meri pomogli da uskladim sve svoje profesionalne obaveze sa obavezama na Fakultetu. Posebno bih istakao podršku prof. dr Nemanje Ćopića i doc. dr Adama Petrovića koji su mi savetodavno pomogli da ovaj rad dobije na važnosti i kredibilitetu. U prilog tome svedoči i podatak da će rad biti najverovatnije objavljen u jednom od najprestižnijih naučnih časopisa za medicinska i biomehanička istraživanja. Reč je o časopisu pod nazivom „Acta of bioengineering and biomechanics“ iz Poljske. Rad je poslat i čeka se odgovor urednika.

Doc. dr Adam Petrović, prof. dr Jelena Ivanović, Andreja Milutinović i prof. dr Nemanja Ćopić

Andreja Milutinović iza sebe ima više od 16 godina iskustva u radu sa sportistima na polju fizičke spreme i rehabilitacije uz primenu inovativnih rešenja fudbalskih treninga, kojima je postizao izuzetne rezultate. Tokom svoje bogate karijere radio je sa fudbalskim reprezentacijama Ukrajne i Hrvatske, sa slavnim klubovima poput Intera, Metalista, Rubina iz Kazanja. U Andrijinu stručnost uzdali su se i brojni poznati fudbaleri kao što su Luka Modrić, Mateo Kovačić, Đanluiđi Bufon, Dejan Lovren, Dušan Tadić, Mohamed Salah, Aleksandar Kolarov, Dario Srna i mnogi drugi.

O planovima za budućnost Andreja Milutinović kaže:

– Deo mojih planova vezan je za praktičan rad čemu sam veoma posvećen. Tu naravno mislim na moje angažovanje u Fudbalskom savezu Srbije i moskovskom Dinamu, ali i da nastavim da razvijam indivudualni rad sa sportistima. Drugi deo planova tiče se moje akademske karijere i daljeg stručnog usavršavanja. Plan mi je da upišem doktorske studije na Medicinskom fakultetu i tako objedinim znanja iz trenerske struke i medicine. Veliku zahvalnost dugujem nekadašnjoj dekanki Fakulteta za sport, prof. dr Ivanki Gajić, koja me je podstakla da svoj praktični rad i bogato iskustvo iz prakse pretočim u naučno znanje kroz istraživački rad. Na njenu preporuku sam i upisao Fakultet za sport i to je bio pravi potez – zaključio je Milutinović.

Master rad Andreje Milutinovića možete pronaći OVDE.