Na golu fudbalske reprezentacija Srbije nesavladiv, na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nezaustavljiv. Ivan Guteša je sjajan primer kako vrhunski sport i obrazovanje apsolutno mogu da idu ruku po ruku i da se na oba polja bude uspešan.

Nedavno je mladi golman Grafičara debitovao na najbolji mogući način za nacionalni tim do 21 godine. U prijateljskom meču protiv Sjedinjenih Američkih Država koji je završen 0:0, odbranio je dva udarca sa 11 metara u penal seriji i doneo veliku pobedu Srbiji.

Istovremeno redovan je student druge godine na studijskom programu „Sportsko novinarstvo“. Sjajno usklađuje obaveze koje ima na terenu i one na fakultetu.

„Iskreno meni to apsolutno nije nikakav problem. Ja sam bio jedini u Crvenoj zvezdi u mlađim kategorijama, koji je redovno išao u srednju školu. Vaspitan sam u porodici da je obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata i uvek sam se držao toga. Uvek sam uspevao da nađem pravi balans između dve stvari koje volim“, kaže Ivan Guteša.

Studijski program Sportsko novinarstvo bio je za talentovanog čuvara mreže logičan izbor.

Od malih nogu sam pratio sve sportove, posebno fudbal, čitao izveštaje iz novina, stvarno sam bio upućen u sve. Novinarstvo me oduvek privlačilo. Kada sam video da kao opciju imam da studiram Sportsko novinarstvo, nisam se dvoumio nijednog trenutka“.

Na Fakultetu za sport je kako sam kaže dobio i više nego što je očekivao.

Oduševeljen sam nastavnicima. Ne govorim to samo zbog njihovog razumevanja za moje sportske obaveze. Imaju sjajan pristup studentima, predavanja su zanimljiva i uvek su na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Kada zbog priprema ili treninga  nisam u mogućnosti da se pojavim na Fakultetu, dobijam sve materijala sa predavanja. Sve je podređeno nama“.

Ivan posebno ističe jedan segment rada.

„Funkcionišemo kao redakcija. Imamo sjajan spoj teorije i prakse. Zbog toga nije ni čudo što su svi oduševljeni studentima sa našeg Fakulteta kada odu u medijske kuće. Ja nažalost sada zbog sportskih obaveza nisam u mogućnosti da odem negde na praksu, ali se zato trudim da na Fakultetu ispunim sve ono što se od mene traži. Stvarno uživam u svakom momentu ovde, jer učim o stvarima koje volim“.

Guteša je od ove godine standardan na golu srpskoligaša Grafičara. Sjajne partije nisu promakle doskorašnjem selektoru Goranu Stevanoviću i usledio je poziv za reprezentaciju Srbije do 21 godine.

Sve se nekako super odvija u poslednjih šest meseci. Prvo nisam očekivao da ću biti standardan na golu Grafičara, jer retko mladi golmani dobiju pravu šansu. Imao sam ljude koji su verovali u mene i mislim da sam opravdao njihovo poverenje. Poziv u reprezentaciju Srbije i sve to što se izdešavalo na utakmici sa Sjedinjenim Američkim Državama je nešto najlepše što mi se dogodilo u dosadašnjoj karijeri“ u dahu priča Ivan.

Kao najlepši trenutak izdvojio je intoniranje himne „Bože pravde“.

„Bilo je to na utakmici protiv Italije u kojoj nisam ulazio u igru. Međutim, taj trenutak kada znate da se himna svira vama u čast je neverovatan. Tu količinu energije i adrenalina, nikada nisam osetio“.

Guteša očekuje da nastavi sa vrhunskim rezultatima i na terenu i na fakultetu.

Idem korak po korak. Na Fakultetu je cilj da očistim drugu godinu i upišem treću. Što se fudbala tiče želja je da možda uskoro stanem na gol nekog člana Superlige Srbije. San svih snova je da jednom budem golman seniorske reprezentacije Srbije. Moje je da vredno treniram i radim kao i do sada, pa ćemo da vidimo gde će me to dovesti“, zaključio je Guteša.