Na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, studenti su u okviru predmeta PR u sportu imali priliku da ugoste Ivana Ivkovića, menadžera za odnose sa javnošću KK Partizan NIS i muške „A“ reprezentacije Srbije u košarci.

Kao neko ko je blisko sarađivao i sarađuje sa vrhunskim sportskim radnicima, poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Predraga Danilovića i mnogih drugih, Ivković je studentima govorio o svojim iskustvima u ovoj oblasti i profesionalnim izazovima s kojima se svakodnevno susreće.

Odgovarajući na brojna pitanja zainteresovanih studenata, otkrio je i to da je njegov posao, iako često stresan i naporan, zapravo najlakši kada si okružen velikanima.

Razna su iskustva u polju komunikacija ili odnosa sa javnošću. Uvek se, međutim, jedna stvar ispostavi tačnom, a to je zapravo i neprolazna životna činjenica  ̶  što je veće ime u svetu košarke, to je lakša saradnja. Ubedljivo najlakši čovek za saradnju je Željko Obradović. Dogovori traju jako kratko i sve se brzo i lako realizuje. Jedan od primera je i aktuelna saradnja sa Svetislavom Pešićem, za kojeg su mi mnogi unapred, bez osnova, pričali kako mi neće biti lako i kako ću videti koliko je težak za saradnju. Naravno, dogodilo se upravo suprotno, jer on, kao veliki profesionalac, samo očekuje i jednak odnos s druge strane  ̶  da se javiš na telefon kad pozove i uradiš ono što se unapred dogovorimo“, naglasio je Ivković.

Borba sa pritiskom koji neminovno nosi rad u PR sektoru velikih sportskih kolektiva je nešto s čim se konstantno susreće. Rešenje je, prema Ivkovićevim rečima, takođe jednostavno.

Morate voleti ovaj posao ako želite da se oduprete pritisku. Kod mene je slučaj da se moj posao odnosi na sporti i košarku, što je opet nešto što neizmerno volim. Telefon zvoni konstantno, nikada ga ne isključujem, jer je komunikacija u osnovi ovog posla, a ona je živa stvar, pa ujedno treba imati na umu i to da nikada ne smete zaboraviti da i ono nezvanično izgovoreno ili učinjeno može takođe imati određene posledice u javnosti“, istakao je on.

Ivan Ivković je pre uloge menadžera za odnose s javnošću KK Partizan NIS i muške „A“ košarkaške reprezentacije Srbije radio u sistemu Direct Media, dok je svoju karijeru kao menadžer za odnose s javnošću započeo kao PR posmatračke misije ENEMO (Europen Network of Election Monitoring Organizations) na izborima u Ukrajini tokom 2009. i 2010.

Veliki deo predavanja, Ivković je posvetio razgovoru sa studentima o radu pod pritiskom u kriznim situacijama.

Krizni PR zahteva brzu analizu i brzo donošenje odluka koje moraju biti hrabre. Uzroci problema mogu biti objektivni, ali i subjektini. Kod subjektivnih uzroka problema, važno je znati motive i izvore informacija. Nekada uzrok problema nije prenosilac poruke, već izvor koji preko prenosioca šalje određenu poruku. Juriti krivca često prestavlja rasipanje energije. Potrebno je rešenje“, istakao je Ivković i osvrnuo se na način rada sa ljudima od autoriteta kojima je potrebno skrenuti pažnju na određene propuste ili predložiti rešenje koje je suprotno njihovom mišljenju:

Kada ste spremni da stanete iza svog stava i preuzmete odgovornost za komunikacijski plan koji izlažete, tek tada ćete zaslužiti potpuno poverenje i poštovanje klijenta ili poslodavca“.

Do sada, Ivković je blisko sarađivao i još uvek sarađuje s ljudima poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Predraga Danilovića, Ostoje Mijailovića, Andree Trinkijerija, Igora Kokoškova, Aleksandra Džikića, Nikole Pekovića, Miloša Teodosića, Novice Veličkovića, Saše Pavlovića, Nemanje Bjelice i mnogih drugih.