Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ odlikuje se jedinstvenim studijskim programima, a u prilog tome svedoči podatak da je jedini fakultet u regionu i šire koji školuje trenere u sportu.

Studijski program Trener u sportu, akreditovan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, traje četiri godine i njegovim okončanjem stiče se 240 ESPB (Evropski Sistem Prenosa Bodova) i zvanje  – diplomirani trener u sportu.

Struktura studijskog programa Trener u sportu koncipirana je u skladu sa međunarodnim visokoobrazovnim institucijama, usaglašena je sa postojećim nivoom razvoja u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta u Republici Srbiji i zasnovana je na Bolonjskoj deklaraciji. Nastavnim planom i programom ovog studijskog programa studenti ovladavaju znanjima iz oblasti teorije sporta, psihologije i pedagogije u sportu, funkcionalne anatomije, fiziologije sa biohemijom sporta, biomehanike sporta, dijagnostike u sportu, teorije sportskog treninga, tehnologije sportskog treninga, kondicioniranje  sportista i fizičke pripreme po sportovima i drugih relevantnih sadržaja savremenog sporta i trenažnog procesa.

Diploma fakulteta i trenerska licenca

Kao izuzetno kvalitetna visokoobrazovna ustanova, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ prepoznat je od strane svih najznačajnijih sportskih organizacija u Srbiji. Shodno tome, Fakultet za sport ima potpisane ugovore o saradnji sa preko 80 granskih sportskih saveza, sportskih organizacija i klubova, a naši partneri su Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Sportski savez Beograda, Paraolimpijski komitet Srbije, zatim nacionalni fudbalski, košarkaški, odbojkaški, rukometni, vaterpolo, atletski, džudo, plivački, teniski, bokserski savezi i mnogi drugi.

Prisna saradnja sa ovim institucijama, ali pre svega kvalitet studijskog programa omogućili su da naši svršeni studenti pored zvanja diplomirani treneri u sportu automatski dobijaju i trenerske licence. To je najbolji dokaz stepena obučenosti naših studenata i znanja koje stiču na Fakultetu za sport.

Naučno istraživačka laboratorija u službi nastave i obuke studenata

Kvalitet više u nastavi za studente na studijskom programu Trener u sportu svakako će doneti savremena naučno-istraživačka labaratorija koja je nedavno otvorena u prostorjama fakulteta na Novom Beogradu. Ovaj izuzetno ambiciozan projekat realizovan je u sklopu dugoročne strategije razvoja fakulteta i njegove politike kvaliteta, uvažavajući značaj naučno-istraživačkih laboratorija u funkciji unapređenja obrazovno-naučnog rada, kao i razvoja sporta.

Laboratorija je opremljena modernom opremom koja je sertifikovana za naučno-istraživački rad, a osim u nastavi moći će da se koristi u nauci i praksi. Studenti će se obučavati da testiraju sportiste, rekareativce, decu i da iz toga izvuku značajne informacije kako bi fizičko vežbanje prilagodili datom pojedincu. Praktičnu primenu labaratorija će imati u testiranju sportista i sportskih ekipa svih uzrastnih kategarorja i davanje preporuka terenerima za praktičan rad i davanje uvida u stanje sportista koje trenira. I na kraju, na osnovu svih dobijenih rezultata testiranja biće omogućeno objavljivanje naučnih i stručnih radova u u domaćim i međunarodnim časopisima.

Nastava se odvija u manjim grupama što dovodi do otvorenije komunikacije sa profesorima i veće prilike za sticanje znanja. Učionice su tehnički opremljene za multimedijalnu nastavu, a posedujemo i moderan računarski centar i platformu E-nastave. Nastava je prilagođena aktivnim sportistima i stalno zaposlenima uz povećan broj konsultacija, pa zato i ne čudi što je Fakultet za sport bio izbor mnogih poznatih i uspešnih sportista. Studijski program Trener u sportu izabrali su košarkaši Novica Veličković, Stefan Jović, Vule Avdalović… rukometaši Andrea Lekić, Dragana Cvijić i Momir Ilić… rvači Viktor Nemeš i Davor Štefanek… odbojkaši Jovana Stevanović i Neven Majstrović, vaterpolisti Vladimir Gojković i Nikola Rađen… karatiskinja Jovana Preković…

Priznati profesori, trofejni gostujući predavači, poznati studenti…

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ poseduje izuzetno stručan nastavni kadar, poznate i priznate stručnjake koji imaju bogato iskustvo iz rada u vrhunskom sportu, sa nacionalnim selekcijima, elitnim klubovima i trofejnim sportistima. Imena profesora Vladimira Koprivice i Srećka Jovanovića, ali i ostalih nastavnika sa trenažne tehnologije garant su vrhunskih predavanja i znanja koje su u prilici da steknu naši studenti.

Prof. dr Srećko Jovanović i prof. dr Vladimir Koprivica

Česti gosti Fakulteta za sport su najpoznatiji treneri. Gostujuća predavanja prethodnih godina održali su Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Dejan Savić, Andrea Trinkijeri, Veselin Vujović, Marina Maljković, Jelena Arunović i mnogi drugi.

Praktičan rad i druženje sa Dejanom Stankovićem

Na osnovu sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa fudbalskim kampom Deki5, naši studenti su bili u prilici da teorijsko znanje primene u praksi kroz rad sa decom na kampu našeg proslavljenog reprezentativca, nekadašnjeg asa Crvene zvezde, Lacija i Intera i sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića. Boravkom na Zlatiboru i Kopaoniku upoznali su se sa specifičnom metodikom rada sa decom i stručno su se usavršavali uz Nebojšu Miloševića, koordinatora kampa, koji je trenutno angažovan kao pomoćni trener Crvene zvezde u stručnom štabu Dejana Stankovića.

Popuni prijavu – stekni znanje za medalje

Prvi upisni rok na Fakultetu za sport traje do 16. jula. Na studijski program Trener u sportu u školsku 2021/22. godinu može da se upiše 60 studenata. Zato, rezervišite svoje mesto na vreme i steknite znanje za medalje. Onlajn prijavu možete popuniti OVDE.