Proslavljeni srpski vaterpolista, osvajač dve olimpijske medalje i aktuelni predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Viktor Jelenić, gostujući u otvorenom studiju Fakulteta za sport izneo je utiske o urađenom u prethodnom periodu, stanju u srpskom vaterpolu kao i planovima za budućnost.

Za prvih sedam meseci od kako je stupio na dužnost, riznica pehara u prostorijama najtrofejnijeg srpskog sportskog saveza bogatija je za još tri titule, svakako, najvrednija je osvojena na Evropskom prvenstvu u Barseloni.

-Svakako da je zlatna medalja sa Evropskog prvenstva u Barseloni najznačajniji uspeh, pored toga, bili smo prvi na Mediteranskim igrama, dok je bronzana medalja osvojena na FINA Svetskom kupu u Berlinu. Ono što smo zacrtali ove godine je urađeno. Pokušaćemo u sledećoj godini da se što pre kvalifikujemo za OI u Tokiju, imamo dve prilike da ostvarimo taj cilj, finale Svetske lige i Svetsko prvenstvo u Koreji – sumirao je urađeno u prethodnom periodu Viktor Jelenić.

Vaterpolo zahteva specifične uslove, nedostatak bazena predstavlja jedan od problema sa kojim se susreće Vaterpolo savez Srbije, a određeni koraci preduzeti su prethodnom periodu.

-Nakon stupanja na funkciju predsednika saveza, počeli smo da obilazimo lokalne samouprave sa ciljem da ih podstaknemo da pomognu lokalne klubove i unaprede infrastrukturu. Takođe, potrebno je da se u Beogradu naprave makar dva bazena, poslednji sportski centar tog tipa napravljen je 1979. godine. Uskoro se navršava 40 godina, nadam se da ćemo uspeti da realizujemo taj projekat zbog beogradskih klubova, a to je i jedan od opštih interesa.

Jedna od ideja Viktora Jelenića jeste da se u predolimpijskoj godini, reprezentativci koji nastupaju u inostranstvu vrate u matične klubove.

– Konkretno, nismo još počeli da radimo na tom pitanju, ima dovoljno vremena do početka sledeće sezone. Svakako da je to jedan od prioriteta, samog saveza a i klubova. Deca koja dolaze da gledaju vaterpolo treba da vide svoje idole, bez toga, popularizacija sporta biće znatno otežana. Kada neko ima priliku da gleda Filipovića, Prlainovića, Duška Pijetlovića i ostale momke, to je vrhunska stvar, kao što sam ja pratio igre naših vrhunskih vaterpolista u ranoj mladosti.

Nakon stupanja na funkciju, naš sagovornik je apostrofirao dva cilja, Olimpijske igre u Tokiju za vaterpoliste i popularizaciju ženskog vaterpola u Srbiji.

-Teško je podići interesovanje devojčica za vaterpolo, pored odbojke, koja je kod nas na vrhunskom nivou. Odbojkaški savez je postavio vrhunski sistem koji je postavljen pre 10 godina. Za sve treba vremena i strpljenja. Da li ćemo uspeti da podignemo ženski vaterpolo na viši nivo, videćemo. Svakako, bilo bi lepo kada bismo uspeli da postignemo uspehe na tom polju, kao što je slučaj sa ženskim selekcijama u drugim sportovima – zaključio je Viktor Jelenić.

Stefan Branežac