Igrao je sa Nikolom Jokićem u timu, ali i protiv njega. Bio je i na širem spisku kadetske reprezentacije Srbije, međutim… Povreda ramena je Marka Ilkića odvojila od košarkaškog terena, ali i posredno uticala da počne da se bavi manekenstvom i u svetu modelinga ostvari zapaženiju karijeru nego što bi to možda bio slučaj pod obručima. Zbog čestih putovanja u jednom trenutku pred njim je stajao težak izbor – nastavak studija ili bavljenje manekenstvom. Marko nije želeo da bira, pa je odlučio da promeni fakultet. Sada je naš student na četvrtoj godini studijskog programa Trener u sportu, a ovo je njegova vrlo zanimljiva i nadasve poučna priča:

– Mladi sportisti moraju da shvate važnost obrazovanja i da nikako ne zapostavljaju školovanje. Jer, sportska karijera u trenu može biti prekinuta. To sa nam svojoj koži osetio – kaže Marko Ilkić i podseća se svojih košarkaških početaka:

– Već sa sedam godina sam počeo da teniram ne sluteći u to vreme da ću biti u prilici da na terenu za saigrača i protivnika imam momka koji sada čini čuda u NBA ligi i zadivljuje ljubitelje košarke širom sveta. Reč je o Nikoli Jokiću. Upoznali smo u srednjoj školi. Igrali smo za košarkašku selekciju Ekonomske škole u Novom Sadu i osvojili školsko prvenstvo države. Od momenta kad je došao iz Sombora svi su ga znali kao velikog zafrkanta. Zaista sjajan momak, uvek je bio pozitivan i nasmejan, pa iako je imao problema sa kilažom to ga nije sprečavalo da se sve vreme na terenu bukvalno igra košarke. Eto, to se nije promenilo ni dan danas.

Ilkić ne krije da je Jokića uvek bilo bolje imati za saigrača nego protivnika:

– Sećam se da je moja ekipa Star na pokrajinskom šampionatu pobedila Jokićevu Vojvodinu, ali on u toj prvoj utakmici nije igrao. U drugom meču on nas je bukvalno sam razbio. Bio je najdeblji u ekipi, svi su se čudili kad je u to vreme pogađao trojke, ali jednostavno nismo imali rešenje da ga zaustavimo. Neverovatno je da nikad na parketu nije delovao ozbiljno, igrao je sa lakoćom kao što to i sada čini u društvu najboljih košarkaša sveta.

Marko Ilkić se potom vratio na početak ove priče:

– U trenutku kada sam imao ponude da zaigram u inostranstvu, a u kombinaciji su bili klubovi iz Grčke i Mađarske, doživeo sam neugodnu povredu ramena. Krenuo sam na zakucavanje, i pao sam na rame. Sumnjalo se da sam pokidao ligamente, morao sam da pauziram i pitanje je da li bih uopšte mogao da nastavim da igram košarku – kaže Ilkić i objašnjava kako je došlo do velikog zaokreta u njegovom životu:

– Deo oporavka sam radio u teretani i tamo sam sreo prijatelja koji mi je prodložio da počnem da se bavim manekenstvom. Otišao sam na prvi kasting gde mi je odmah bilo ponuđeno da učestvujem na Serbia Fashion Week-u. Tako je sve počelo. Brzo sam potpisao ugovor sa jednom modnom agencijom i kao na traci krenuli su da se nižu angažmani. Radio sam kampanju za muzički festival EXIT, brojne editorijale, sarađivao sam sa veoma poznatim dizajnerima… Ubrzo sam dobio ponudu da idem u Indiju što je za mene bilo neverovatno iskustvo. Radio sam kampanju za Skečers, snimao spot sa njihovom čuvenom pevačicom i glumicom Sarom Kan, radio za indijski Vog i magazin GQ, kao i za modnu liniju njihovog poznatog pop pevača Badšaha.

Česta putovanja i odsustvo iz Srbije ugrozili su Markov nastavak studija na jednom državnom fakultetu, ali je opet imao sreće:

– Ponovo je presudna bila moja teretana. Tamo sam se upoznao sa pokojnim profesorom Franjom Fratrićem, koji je radio na Fakultetu za sport na Novom Beogradu. Ispričao mi je o svim pogodnostima koje se nude, programu koji je prilagođen uspešnim mladim ljudima, a naročito sportistima, koji zbog svojih obaveza nisu u prilici da redovno pohađaju predavanja. To mi je zaista mnogo pomoglo, jer zaista nisam želeo da zanemarim svoje obrazovanje. Prebacio sam se na studijski program Trener u sportu i presrećan sam jer moje školovanje neće biti zapostavljeno zbog moje karijere.

O planovima za budućnost Ilkić kaže:

–  Želja mi je da jednog dana osnujem košarkaški klub u kome bih radio kao trener. Želim da radim sa decom, možda i u Indiji, jer mi se to mnogo sviđa. Takođe, planiram da kada završim osnovne studije na Fakultetu za sport upišem i master, jer znanje koje se nudi na ovom Fakultetu je dragoceno, a uslovi izvanredni – zaključio je Ilkić.