Međunarodni projektni sastanak našeg Erazmus+ projekta usmerenog na promovisanje rodne ravnopravnosti u sportu održan je pre nekoliko dana u Bredi, Holandija. Partneri su se okupili da razgovaraju o narednim koracima projekta, sumirajući završenu fazu prikupljanja podataka. Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” predstavljale su doc. dr Ivana Parčina, prodekan za međunarodnu saradnju i Sanja Petrešević.

Tokom projekta testirano je ukupno 275 devojaka starosti od 15 do 24 godine u Srbiji, Italiji i Španiji. Postupak je u svim zemljama bio isti, a utvrdio ga je naš tim. U laboratoriji su devojke izmerene na impedansi kako bi im utvrdili telesni sastav, zatim su radile plank vežbu kako bi procenili izdržljivost. Nakon testiranja devojke su podeljene u dve grupe, eksperimentalnu i kontrolnu i testirane su nakon 3 i nakon 6 meseci. Tokom trajanja programa nosile su pametni sat koji ih je, prema njihovim rečima, podstakao da se više kreću.

Zadovoljni povatnim informacija učesnica projekta, sastanak je bio prilika da se uspostavi nova faza projekta u vezi sa analizom prikupljenih podataka, kao i da se razgovara o ostalim radnim paketima.

Naši partneri sa Univerziteta u Valensiji, Sportlaba iz Parme, EPSI organizacije iz Brisela i ECOS organizacije iz Rima, kao i domaćin sastanka Kynetic Analysis iz Brede, vredno rade na svojim projektnim zadacima i uskoro ćemo podeliti rezulatate sa svima.