Naša studentkinja na trećoj godini studijskog programa Trener u sortu Jovana Preković i karatistkinja Karate kluba „Knjaz“ iz Aranđelovca osvojila je bronzanu medalju na Karate 1 Premijer ligi koja se ovog vikenda održavala u Tokiju.

Jovana je na putu do bronzane medalje pobedila reprezentativku Švedske Hag Aleksandru, zatim amerikanku Orbon Joanu, u četvrfinalu je bila bolja od reprezentativku Španije Ferer Garcia Kristine. U polufinalu zaustavila je francuskinja Filipe Gvendolin, ali je u borbi za bronzu Jovana pobedila Čoban Merevu koja je ove godine na prvenstvu Evrope u Novom Sadu osvojila bronzanu medalju u kategoriji -61 kg. Osvajanjem odličja na izuzetno jakom turniru u Japanu Jovana Preković upisala je i prve bodove u kvalifikcijama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

– Prezadovoljna sam ostvarenim rezultatom, jer mi je ovo jedno od prvih velikih takmičenje posle povrede koju smo sanirali. Meč za bronzanu medalju sam odradila u visokom ritmu, sve je funkcionisalo kako smo se moj trener Roksanda Atanasov i ja dogovorile i za nas nije bilo nikakvih iznenanđenja. Preskočile smo, onaj najteži, a to je prvi stepenik u kvalifikacijama za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju i osvojile prve poene. Ja sam prošle godine ovde u Japanu osvojila zlatnu medalju i presrećna sam što sam u kolevci karate sporta ponovila vrhunski rezultat – rekla je Jovana posle velikog uspeha i dodala:

– Zahvalila bih se ovom prilikom svima koji su iskreno verovali da ću se vratiti posle povrede koja nije bila toliko teška, ali koja je dugoročno mogla da mi nanese velike problema. Želim da se zahvalim i mom treneru Roksandi koja je zajedno sa mnom donela veoma tešlu odluku da propustim prvenstvo Evrope u Novom Sadu, ali i Mediteranske igre. Vidi se da je to bila odlična odluka prvenstveno za mene i moje zdravlje i da smo ovde u Japanu opet pokazale da ćemo biti ozbiljni kandidati za osvajanje kvalifikacione norme za Olimpijske igre.

Zanimljivo je istaći da je Jovanin trener Roksanda Atanasov, takođe student Fakulteta za sport na master studijama Trener u sportu:

– Jovana je potvrdila vrhunsku klasu i vrhunsku formu u kojoj se nalazi, ali napominjem da su ovo sve samo usputne stanice do našeg konačnog cilja, a to su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Jovana je u Tokiju pokazala da se nalazi u samom vrhu svetskog karatea, demonstrirala je vrhunski karate i na nama je da nastavimo sa vrednim radom. Sada nema mesta za mnogo slavlja, jer nam dolaze još teže pripreme za Prvenstvo sveta koje je na programu narednog meseca u Madridu – istakla je Roksanda Atanasov.

Našim studentkinjama čestitamo na velikom uspehu i želimo mnogo uspeha u takmičarskim izazovima koji im predstoje.